Wpis z mikrobloga

Niektórzy z Was mogą myśleć, że czarne dziury to mega ciekawe obiekty w Kosmosie.
Okazuje się, że są nudne jak flaki z olejem.
Albo metryka Kerra w formie rotacji, albo Schwarzschilda jako stacjonarium.
Oczywiście dochodzi do tego jeszcze kwestia gęstości - jedni uważają, że czarna dziura ma gęstość pierdyliardy większe od gwiazdy neutronowej.

A tak naprawdę supermasywna czarna dziura może mieć gęstość mniejszą niż woda albo nawet ziemska atmosfera xD

Ale dla mnie to właśnie gwiazdy neutronowe, zdegenerowane niczym młode małżeństwo na Brzeskiej - to jest dopiero frajda.
Magnetary, pulsary, twoja stara i twój stary - jakie to są ciekawe obiekty...

Jak kogoś ciekawi kwestia redshiftu, to zachęcam to poczytania informacji o Haltonie Arpie.

Tyle ode mnie, z bogiem 😎

#kosmos #nauka #fizyka #kosmologia
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Markotny_Marek: Chyba żartujesz. Wszystko, co naprawdę ciekawe, dzieje się w czarnych dziurach. Czarne dziury to "laboratoria" kwantowej grawitacji. A takie gówienka jak pulsary po prostu świecą xD
  • Odpowiedz
@Markotny_Marek: Kocham dowiadywać się, według jakich praw działa Wszechświat. Taką możliwość dają czarne dziury. Informacja kwantowa, AdS/CFT, entropia, splątanie, firewalle, chaos kwantowy, ER=EPR, SYK, fascynujące i niespodziewane związki z fizyką materii skondensowanej.
A nie "Uuu, zobacz, coś tam walnęło na niebie i teraz świeci. Skierujmy tam teleskop" xD
  • Odpowiedz
@Eustachy_goli_pachy: nie pod jego wpływem to napisałem, ale faktycznie jest to jeden z nielicznych polskich kanałów tak interesująco prowadzonych w tej - nomen omen - materii.
Wygrywa nawet z Astrofazą, gdzie mimo całej sympatii do Pana Leszka za dużo dla mnie jest wtrąceń i dobiegnięć od tematu.
  • Odpowiedz
@Clermont: od takich "Uuu..." to się u mnie to zaczęło.
Jak w latach .90 na ciemnej wsi mój Ojczym pokazywał mi niebo i opowiadał, i liczyliśmy Sputniki - wtedy każdy widoczny satelita to był Sputnik 😁
  • Odpowiedz
@F_Ogot: ehh też tęsknię za takimi rozkminami na wypoku, kiedy to się o Teleskopie Hubble'a pisało jak go źle postawili na kobyłkach i potem musiał dostać okulary, albo jak to Zubrin trafnie lub nietrafnie opisał możliwość eksploracji Marsa w swym dziele "Czas Marsa".
To byli czasy ;)
  • Odpowiedz
@Clermont: tylko wiesz, czarna dziura ma ten problem, że poza plazmą w dysku akrecyjnym, promieniowaniem Hawkinga i oddziaływaniem grawitacyjnym na obiekty w pobliżu - nie sprzedaje żadnych dodatkowych informacji.
Elektromagnetyzm nie jest wydalany z niej, a to on na naszym etapie wiedzy i technologii jest głównym nośnikiem wiedzy o otaczającym nas świecie.
Dlatego uważam gwiazdy neutronowe za ciekawsze obiekty pod kątem zdobywania wiedzy.
I to jest tylko i aż moja
  • Odpowiedz