500h gry, ponad 120 na tym save, w końcu ukończyłem #baldursgate3
Wspaniała przygoda, nie zapomnę jej nigdy
Chyba wszystkie możliwe szczęśliwe zakończenia dla każdej jednej osoby z drużyny. Nawet Karlach udało się uratować. Teraz podejście dla Dark Urge w trybie Honorowym ( ͡°͜ʖ͡°)
To prawda, wyjątkowo dobra gra. A ja w opór polecam właśnie zagrać Dark Urgem bo cała przygoda zaczyna mieć dopiero wtedy sens. A jaką drogę wybierzesz jako ten właśnie dg to tylko twoja przygoda. Baw się dobrze podróżniku!
Chyba wszystkie możliwe szczęśliwe zakończenia dla każdej jednej osoby z drużyny.
Minthare też uratowałeś? Bo ja dopiero za drugim razem, zobaczyłam, że można ją uratować :D, wtedy w obozie ma się max max wszystkich postaci (Halsin niestety nie ma wtedy swojego namiotu)
@Atreyu: Ja właśnie skończyłem rozgrywkę, gdzie we wszystkim poddawałem się DU. Grubo było, nie zostawiłem prawie nikogo żywego w akcie I i II, na koniec została ze mną ledwie garstka towarzyszy, a i tak ich zdradziłem. Trochę nie moja bajka te złe i mordercze wybory, ale chciałem zobaczyć grę od innej strony. Ciekawe, że to ma swoje konsekwencje i sporo NPC, questów i itemów po prostu zniknie, bo zamordowaliśmy parę
@lewoprawo: ja też tak chciałam, ale zrezygnowałam, jak się dowiedziałam, że Gale nie będzie, bo nie przeżył (było niezręcznie hehe). I jak umarła Arabella i cały gaj ze sobą walczył. Rozpoczęłam grę od nowa xD i byłam dobrym urge xD
@Atreyu: nie no, to wiadomo + plus jeszcze wszystkich z tej łodzi podwodnej.
Chodzi mi o te drowkę w pierwszym akcie, co chce zabić wszystkich w gaju. Okazuje, że da się ją uratować i będzie potem wśród Twoich towarzyszy, ale to trochę później, bo na początku jest wrogiem.
@Rad-X: Ja bym ujął moje doświadczenia tak: -Fabularnie bycie złym to nie moja bajka, ale trafiło się kilka bardzo ciekawych momentów, których podczas "dobrej" rozgrywki nigdy nie uświadczymy. -XP wydaje się podobny, może mniej za questy ale więcej za zabijanie. Zresztą i tak osiąga się max lvl na długo przed końcem gry. -Duży minus to utraceni towarzysze. Zyskujesz jednego (którego ponoć i tak da się zrekrutować w dobrej rozgrywce), a
Zyskujesz jednego (którego ponoć i tak da się zrekrutować w dobrej rozgrywce)
@lewoprawo: no właśnie o Mintharze mówimy, z nią jest zresztą sporo rozwiązań: - można ją zabić w I akcie stając po stronie gaju - można ją znokautować w I akcie stając po stronie gaju i spotykamy ją w akcie II - można ją zrekrutować stając po
- można ją znokautować w I akcie stając po stronie gaju i spotykamy ją w akcie II
@Atreyu: No właśnie ja dokładnie tak zrobiłem podczas mojej pierwszej rozgrywki rok temu i nic to nie dało. Ale potem wyczytałem, że w którymś patchu to zmienili i faktycznie da się ją w ten sposób zrekrutować. O zombie i lobotomii nie słyszałem, szkoda że np. nie mogłem zrobić lobotomii Wyllowi i w ten
@Atreyu: @Tyrande @Rad-X jedyna gra, która mi przychodzi do głowy, gdzie bycie złą postacią nie karało i można było osiągnąć wiele to Tyranny. Swoją drogą, polecam ;)
@bregath: była taka gra jak Sacrifice, można było od początku trzymać ze złymi i nic się nie traciło. A trzymając z dobrymi i tak na końcu okazywało się że dobro w zbyt dużej dawce powoduje autorytaryzm ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@Atreyu dla mnie gra top 1 Rpg choć nigdy nie miałem doczynienia z baldurem, z początku była masakra z całą mechaniką, jestem przy końcu gry i już chodzi za mną czy by nie zacząć na nowo, poszedłem w tą dobrą stronę jednak 😌
dla mnie gra top 1 Rpg choć nigdy nie miałem doczynienia z baldurem, z początku była masakra z całą mechaniką
@Miszza123: mechanicznie to nie jest wcale blisko starych Baldurów czy innych gier z uniwersum jak choćby Neverwinter, ale jak się grało w inne gry Lariana jak Divinity: Original Sin 1/2 to jest mechanicznie bliźniak, tylko na licencji D&D
Gdybyś szukał czegoś w stylu BG3, to najbliżej właśnie Divinity: Original Sin
@Tyrande: @Atreyu: W sumie to najlepsza opcja romansowa w grze. Szkoda ze nie ma tyle zawartości ile Viconia w bg2. Nie ma być dlc ale może w pachu następnym coś dodają
Wspaniała przygoda, nie zapomnę jej nigdy
Chyba wszystkie możliwe szczęśliwe zakończenia dla każdej jednej osoby z drużyny. Nawet Karlach udało się uratować. Teraz podejście dla Dark Urge w trybie Honorowym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bonus w komentarzu
#gry #baldursgate #dnd
źródło: bg3
Pobierzźródło: z
PobierzMinthare też uratowałeś? Bo ja dopiero za drugim razem, zobaczyłam, że można ją uratować :D, wtedy w obozie ma się max max wszystkich postaci (Halsin niestety nie ma wtedy swojego namiotu)
Trochę nie moja bajka te złe i mordercze wybory, ale chciałem zobaczyć grę od innej strony. Ciekawe, że to ma swoje konsekwencje i sporo NPC, questów i itemów po prostu zniknie, bo zamordowaliśmy parę
@lewoprawo: ja też tak chciałam, ale zrezygnowałam, jak się dowiedziałam, że Gale nie będzie, bo nie przeżył (było niezręcznie hehe). I jak umarła Arabella i cały gaj ze sobą walczył. Rozpoczęłam grę od nowa xD i byłam dobrym urge xD
@Tyrande: uratowałem wszystkich w grze kogo się uratować dało z towarzyszy byli wszyscy, nie odpuściłem nikomu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Plus postacie poboczne
źródło: Zrzut ekranu 2024-12-02 092555
Pobierz@lewoprawo: czyli klasyka rpg, nie opłaca się być złym
Chodzi mi o te drowkę w pierwszym akcie, co chce zabić wszystkich w gaju. Okazuje, że da się ją uratować i będzie potem wśród Twoich towarzyszy, ale to trochę później, bo na początku jest wrogiem.
-Fabularnie bycie złym to nie moja bajka, ale trafiło się kilka bardzo ciekawych momentów, których podczas "dobrej" rozgrywki nigdy nie uświadczymy.
-XP wydaje się podobny, może mniej za questy ale więcej za zabijanie. Zresztą i tak osiąga się max lvl na długo przed końcem gry.
-Duży minus to utraceni towarzysze. Zyskujesz jednego (którego ponoć i tak da się zrekrutować w dobrej rozgrywce), a
@Tyrande: no tak, wystarczy ją znokautować zamiast zabijać, a później ją w drugim akcie można przekabać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@lewoprawo: no właśnie o Mintharze mówimy, z nią jest zresztą sporo rozwiązań:
- można ją zabić w I akcie stając po stronie gaju
- można ją znokautować w I akcie stając po stronie gaju i spotykamy ją w akcie II
- można ją zrekrutować stając po
źródło: images
Pobierz@Atreyu: No właśnie ja dokładnie tak zrobiłem podczas mojej pierwszej rozgrywki rok temu i nic to nie dało. Ale potem wyczytałem, że w którymś patchu to zmienili i faktycznie da się ją w ten sposób zrekrutować.
O zombie i lobotomii nie słyszałem, szkoda że np. nie mogłem zrobić lobotomii Wyllowi i w ten
źródło: r7f0hes232pa1
Pobierz@Miszza123: mechanicznie to nie jest wcale blisko starych Baldurów czy innych gier z uniwersum jak choćby Neverwinter, ale jak się grało w inne gry Lariana jak Divinity: Original Sin 1/2 to jest mechanicznie bliźniak, tylko na licencji D&D
Gdybyś szukał czegoś w stylu BG3, to najbliżej właśnie Divinity: Original Sin
@Atreyu: W sumie to najlepsza opcja romansowa w grze.
Szkoda ze nie ma tyle zawartości ile Viconia w bg2. Nie ma być dlc ale może w pachu następnym coś dodają
@Kadmos: nahh... Astarion + Halsin xD
A tak w ogóle to Karlach najlepsza dziewczyna i nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym. Charakter, odzywki, randka w restauracji, daje 11 na 10