Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że kraj taki jak Czechy z 2,5x mniejszym PKB, po prostu idzie sobie do Korei, zamawia elektrownię atomową, robią projekt i zaraz będą budować, koszt to 60 mld złotych. Tymczasem u nas wymyśla się liczby z d--y, typu 200 miliardów i czas budowy w dziesięcioleciach?
#czechy #polska #elektrowniaatomowa #atom #energetyka #energetykajadrowa
  • 175
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emjot86 nawet nie chce mi się tego czytać. Coś ci ekhm dzwoni, coś słyszałeś ale nie wiesz w jakim kościele....
Wojna handlowa nie jest o technologię tylko o miejsca pracy, o brak buntu społecznego w USA, taki jest powód. Akcja z Huawei czy tam innym ZTE to tylko sposób.

Chińczycy dalej nie są sobie wstanie poradzić bez zachodniej technologii - ASML, Zeiss, ARM, Nvidia, Apple,o technologiach wojskowych to lepiej nie wspominać.
  • Odpowiedz
@emjot86 tak, huwawei, xiaomi, BYD to zabawki czy inne. Oni mają problemy żeby wyprodukować stał jakości automotive (mówię tutaj porównywalnej do Nippon Steel czy USS, lotnicze stopy to jest xD, nic więcej)
Comac - "perła w koronie", konkurent dla Airbus czy Boeing tylko w katalogu.
Dopiero od niedawna są wstanie wyprodukować silnik wentylatorowy dla swojego myśliwca, jakość ekhm 1980 ZSRR
  • Odpowiedz
Czesi sa madrzejsi, bo potrzebuja 20 lat, aby rozbudowac elektrownie vs my potrzebujemy 20 lat na budowe nowej placowki? Rozwin prosze swoja mysl.

@miki4ever:
To może zanim rozwinę, dam ci trochę informacji, których ci najwyraźniej brakuje. Po pierwsze my nie budujemy elektrowni jądrowej 20 lat. Pierwszą decyzję budowy takiej elektrowni podjęto w latach 70. w Żarnowcu. W 90. po upadku komuny porzucono projekt. Kolejne plany budowy elektrowni atomowej w Polsce
  • Odpowiedz
@jacek007g: podałem ci cytaty z Kopacz, podałem cytaty z Protasiewicza. Porównujesz dokonania władzy, która nie potrafiła wybrać lokalizacji i uzyskać zezwoleń środowiskowych z taką, która doprowadziła do podpisania umowy z wykonawcą. Usprawiedliwiasz słaby wynik Orlenu wydatkami sprzed trzech kwartałów. Cóż mogę więcej powiedzieć, poza: ta dyskusja nie ma chyba sensu.
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka w Polsce to wygląda tak, że przychodzi Pan Kim, albo Pan John z walizka pieniędzy do posła Janusza i mówi wybudujcie elektrownię atomową no i ten Janusz by wziął chętnie tą walizkę, ale wyskakuje Pan Hans i mówi neon nein w Polsce nie będzie korupcji, a elektrownie są u nas to znaczy u Frncua.
  • Odpowiedz