Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że kraj taki jak Czechy z 2,5x mniejszym PKB, po prostu idzie sobie do Korei, zamawia elektrownię atomową, robią projekt i zaraz będą budować, koszt to 60 mld złotych. Tymczasem u nas wymyśla się liczby z d--y, typu 200 miliardów i czas budowy w dziesięcioleciach?
#czechy #polska #elektrowniaatomowa #atom #energetyka #energetykajadrowa
  • 175
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wuwuzela1: mądry komentarz, tak defacto było. najśmieszniejsze, że żydzi w polsce majątkowo i wpływowo cały czas rośli do powiedzmy II RP bo polacy bali się dawać możliwości innym polakom by stawali się bogatsi, natomiast żydów już nie ograniczano. Co doprowadziło do tego że żydzi w polsce mieli kamienice, firmy i tak dalej.

Komuniści i druga wojna wyczyściła status quo, szlachta praktycznie wybita, żydów wybito i wywieziono z kraju, nastąpił swego
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka: Bo tam rządzą kompetentni ludzie, a u nas ludzie których jedyną kompetencją jest mowa-trawa. I nie dotyczy to tylko świata polityki i rządu ale wszelkich spółek-córek wielkich korporacji z dopiskiem Polska w nazwie.
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka: Taka rola kraju granicznego UE/NATO. Słabość marionetek, strefy wpływów itp. Ciekawy przykład był z TVNem. Akurat zjechałem do matki na końcówkę ostatniej kampanii. Co w TVN się o----------o, żeby tylko słuszne opcje wygrały to, aż przy układaniu płytek musiałem czasami przerwę zrobić bo własnym uszom nie wierzyłem.

Takie wnioski mi się kiedyś nasunęły:

a. jak ktoś postanowi to Johny Walker z kranu będzie u nas płynął
b. Ten ktoś to będzie ktoś
  • Odpowiedz
@operatorkoparki: jak każdy, dają to się bierze, ale nie każdy musi to popierać czy się z tego cieszyć. Za żłobki trzeba było płacić, nie budują to niech dają na żłobek bo mało kto się zdecyduje na dzieci.
Starzy ludzie na to głosują by mieli młodzi za co żyć bo myślą, że każdy wydaje 2000 zł i dziwią się, że nie to nie 2000 tylko 12000.
  • Odpowiedz
@murmurlrl Nie jest to prawdą. Za tymi kandydatami do nabicia na widły stoi przecież cała rzesza tych, którzy ich wybrali. Nabicie na widły tych kilku że szpicy nie wystarczy. Prawo i sprawiedliwość w dymokracji nastanie dopiero gdy nabici na widły zostaną wszyscy z przeciwnej drużyny.
  • Odpowiedz