Wpis z mikrobloga

Dyskutowałem z jakimś wykopkiem @zapek o aborcji i tłumaczyłem jak krowie na rowie, że kobieta ma niezbywalną autonomię cielesną i to, że uznanie płodu, czy zarodka na byt równy z ludzką osobą jest niedorzeczne z uwagi na to co mówi współczesna nauka (prowadzi to do niedorzecznych wniosków, np. uznania za taką osobę ludzko-krowiej cybrydy, płód z anencefalią, czy teratomę). On sam oczywiście żadnych sensownych argumentów nie dawał, a jedynie powtarzał jak zacięta płyta "aborcja to morderstwo", jak zepsuty NPC. Dostałem potem taką wiadomość jak widać na obrazku

Nie wiem w jakim on świecie żyje - typ po prostu nie przyjmuje do wiadomości istnienia innych poglądów, czy nie rozumie konceptu autonomii cielesnej, czy utylitaryzmu, aż trochę przeraża myśl, że takich ludzi można spotykać na co dzień ()

#wtf #c-------y #neuropa #niewiemjaktootagowac #bekazprawakow #aborcja
ziumbalapl - Dyskutowałem z jakimś wykopkiem @zapek o aborcji i tłumaczyłem jak krowi...

źródło: Screenshot 2024-12-01 at 21-08-29 Rozmowa z @zapek Wykop.pl

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

aborcja to morderstwo

@ziumbalapl: bo to jest morderstwo.
Do jakiego gatunku należy to coś, co jest w kobiece od zapłodnienia do porodu? Czy to pies? A może kuna? Delfin? Triceratops? Śmigłowiec bojowy?
No nie, to jest człowiek, po prostu jeszcze nie do końca rozwinięty, ale jak zostawiasz go w spokoju, to wyrośnie z niego normalny człowiek.
Jak ty chcesz mieć prawo do decydowania o śmierci tego małego dziecka, to ja chcę mieć prawo odstrzelić
  • Odpowiedz
  • 6
bo to jest morderstwo.

@Bestia_z_Jellystone: Aborcja to odmowa podtrzymywania przy życiu płodu, a nie morderstwo - to tak samo morderstwo jak odmówienie sąsiadowi przeszczepu nerki (nawet gdyby miał z tego powodu umrzeć, to masz prawo odmówić - to samo może zrobić kobieta).

Do jakiego gatunku należy to coś, co jest w kobiece od zapłodnienia do porodu? Czy to pies? A może kuna? Delfin? Triceratops? Śmigłowiec
  • Odpowiedz
@ziumbalapl: przeciez to jest na temat. Podalem ci przyklad kiedy autonomia cielesna nie jest niezbywalna i Panstwo ja sobie uznaje za nieistniejaca - przymus gnicia w okopach. Dlatego pytam skad wziales brednie o niezbywalnej autonomi cielesne ?. Nie ma takiej w przypadku mezczyzn, wiec czemu ma byc taka w przypadku kobiet ? Ty zmiast zmierzyc cie z agrumentem, ktory jak widac cie przerasta, wolisz kasowac moj komentarz.
  • Odpowiedz
Do ludzkiego - tylko, że to bez znaczenia, bo człowiek A nie może być zmuszany do udostępniania swojego ciała dla trzymania życia człowieka B. Gatunek nie ma tu nic do rzeczy.

@ziumbalapl: idąc dalej tym tropem, mam święte prawo nie wyrażać zgody na dostęp już narodzonego dziecka do mojej lodówki, bo nie dołożył ani grosza do zakupów? Powinienem jako mężczyzna mieć prawo do opuszczenia kobiety p o narodzeniu dziecka bez żadnych
  • Odpowiedz
  • 2
idąc dalej tym tropem, mam święte prawo nie wyrażać zgody na dostęp już narodzonego dziecka do mojej lodówki, bo nie dołożył ani grosza do zakupów?

@Bestia_z_Jellystone: No masz, tylko wtedy te dziecko zostanie Ci odebrane - ewentualnie pójdziesz siedzieć jak zrobisz mu krzywdę.

W jednym momencie
  • Odpowiedz
No masz, tylko wtedy te dziecko zostanie Ci odebrane - ewentualnie pójdziesz siedzieć jak zrobisz mu krzywdę

@ziumbalapl: czyli nie mam, bo nie mogę odmówić mu negatywnego wpływu na moją psychikę czy w końcu zdrowie bez ponoszenia konsekwencji prawnych. Ciekawym jaki jest ten punkt zwrotny, po przekroczeniu którego muszę dopuszczać negatywny wpływ dziecka na moje życie?

Masz atak
  • Odpowiedz
@ziumbalapl: widzę, że dzielisz się prywatnymi wiadomościami, tak powiem Ci, co zauważyłem:
- masz problemy z pamięcią - jak zobaczysz nie kojarzysz faktów, szybko zapominasz co było powiedziane
- mieszasz rzeczywistość - swoje wypowiedzi zacząłeś przypisywać mi
- masz problemy z logicznym myśleniem - niesymetryczne przykłady podajesz i masz problem z wyjściem poza prosty model abstrakcyjny
- masz skłonności do konfabulacji
- masz problem ze zrozumieniem
  • Odpowiedz
  • 0
iekawym jaki jest ten punkt zwrotny, po przekroczeniu którego muszę dopuszczać negatywny wpływ dziecka na moje życie?

@Bestia_z_Jellystone: Słyszałeś o czymś takim jak poród? Jak dziecko znajduje się poza ciałem matki, to może je wychować ktokolwiek.

W przypadkach, w których piszę o naruszeniu wolności finansowej poprzez kupno pieluch używam sarkazmu, dla mnie jest oczywiste, że ludzie powinni brać odpowiedzialność za swoje czyny, nawet jeśli wiąże się to z wychowaniem
  • Odpowiedz