Wpis z mikrobloga

Pomóżcie proszę w wyborze. Chcę sobie kupić NAS - z tego, co się doszukałam to Synology DS224+ jest dość polecane i nie ma zaporowej ceny. Nie chcę lepić jakiejś samoróbki, zależy mi na czymś fire&forget, a także na jak największym bezpieczeństwie przy umożliwieniu dostępu z zewnątrz. Ma siedzieć w kącie, mało żreć i działać.

Synology ponoć najbardziej przyjazne i stabilne jest, (tylko drogawe te przyjemności, no ale w sumie de facto to minikomputer) a teraz ten model jest w mniej koszmarnej cenie. Pytanie, czy nie lepiej wziąć inny, używany, czy lepiej to i jeśli się okaże za czas jakiś, że mało, to wymienić?

Zastosowania to serwer Plex (dla 2-3 userów), backup danych i zdjęć, mediaserwer - chcę odciążyć też icloud, bo miejsce się kończy, a usługi chmurowe są mniej skalowalne i na dłuższą metę koszty spore, no i do seedowania.

#nas #synology #kiciochpyta #pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jcdx: na razie nie rozszerzałem, docelowo chcę postawić w wirtualnej maszynie Home Assistanta (teraz mam RPI od tego) i jak będzie się dławił to pewnie rozszerzę. Kupiłem tylko jeden dysk (ironwolf 8TB), kupię pewnie jeszcze 2, żeby zrobić RAID + 1 jako backup.

W sumie na moje potrzeby wystarcza, ale drugi raz rozważyłbym jednak NAS z gniazdem na NVME, nawet jako dysk do cache, tylko wtedy ceny mocno rosną +
  • Odpowiedz
@Jcdx Nie wiem jak teraz sobie te sprzęty radzą z Plexem, ale jak miałem ds220 to przy 3 transkodowaniach to już trochę siadał. Sprzedałem, kupiłem mini komputerek na n100 i już nie przejmuje się tym ile osób z niego korzysta. I mam mniej więcej to samo co na Synology, jeśli chodzi o usługi. Jedyne czego mi brakuje, to Synology Photos.
  • Odpowiedz
@Jcdx: @Viperer Pytanie na dziś czy dorzucaliście RAM do tego DS224+ czy wystarcza Wam @GB? Niby synology mówi o maksymalnej 6GB, ale niektórzy rozszerzają na 16GB nawet? Zastanawiam się nad tym NASem i jednocześnie rozszerzeniem do 10-14GB i jak to będzie hulało razem
  • Odpowiedz
@balagan_: na razie kupiłem dwa dyski 8TB i służy tylko jako chmura. Póki co nie mam większych planów niż home assistant, a tego będę stawial na wirtualce, więc podejrzewam, że będę musiał dołożyć.
  • Odpowiedz
Z drugiej strony oryginalny moduł który siedzi w 224+ to najprawdopodobniej D4NESO-2666-4G 4GB DDR4 non-ECC SODIMM bo taki wskazuje synology jako kompatybilny. Więc chyba lepiej faktycznie kupić dla zachowania komatybilności między oboma kościami tego cruciala 2666
  • Odpowiedz
@uzytkownik_wykop_pl: Tak, wiem że ten procek nie obsługuje tyle RAMu, a jeszcze inna sprawa synology w kolejnych aktualizacjach zablokuje niewspierane przez nich pamięci i zapis/odczyt zacznie się sypać - takie jest ryzyko. Nie mniej niemiec z tego filmu wyżej zainstalował 16GB i uruchomił maszynę wirtualną przydzielając 10GB i niby wszystko ładnie pokazała: maszyna zjadła 10 i reszta została do użytku.
  • Odpowiedz