@Lardor: A wystarczyloby odpowiednio zaostrzyc przeglady techniczne oraz egzekwowac i srogo karac wszelkie proby ich obchodzenia. Wtedy SCE nie byloby potrzebne.
Oczywisty fakt, że strefa Czystego S-----------a nie ma nic wspólnego z eko. Twój pojazd może zostawiać syf, że j--------e jeśli tylko zgadza mu się rocznik możesz mieć coś co mało pali ale nie wjedzie bo za stare xd
@Lardor: To że mało pali nie oznacza, że zostawia mało syfu. Dwutlenek węgla nie zanieczyszcza powietrza.
Przeciez jakby zaostrzyli przeglady i kontrole zeby egzekwowac nominalne normy, to by z 90% z tych rzekomych "malo palacych" aut, ktore sa "ograniczane rocznikiem" poszlo prosto na zlom, bo cena nowego DPF/kata, albo w ogole serwis silnika, zeby wtryski nie lały i nie byla za bogata mieszanka skutkujaca wyrzucaniem syfu, przewyzszala by wartosc, to juz lepiej zeby bylo od rocznika XD
@Lardor: mogą sobie wsadzić tą strefę w buty. Mam homologację na dany pojazd w danym kraju, więc po drogach publicznych mogę się poruszać z kompletna dowolnością w granicach prawa. Co innego, gdyby ta strefa czystego transportu była na prywatnych działkach. Np. fabryka opla w Gliwicach ma sporo wewnętrznych dróg, które są całkowicie prywatne. Gdyby na teren fabryki można było wjechać tylko samochodem z normą euro 5 i wyższą - okej,
Rozumiem, że po wprowadzeniu strefy dostałeś mandaty za wjeżdżanie gruzem do strefy w latach, kiedy tej strefy jeszcze nie było? Nie? No to o jakim prawie działającym wstecz mówisz? Nastąpiła standardowa zmiana zasad, której po prostu nie lubisz. Ludzie plusują bzdury.
@Lardor: brak rozpadających i śmierdzących dziadów na drogach to powinien być standard a nie jakaś specjalna strefa.
oczywiście pies j---ł ścieranie kloców i hamulcy czyli coś co produkują NOWE, DUŻE, CIĘŻKIE AUTA
@SzubiDubiDu: a spróbuj napisać na wykopie że SUVy czy inne c-------o powinno być wysoko opodatkowane tak aby ludzie przerzucili się na "zwykłe" auta, bo mniej spalają, zużywają materiałów czy potrzebują miejsca parkingowego, to
Rozumiem, że po wprowadzeniu strefy dostałeś mandaty za wjeżdżanie gruzem do strefy w latach, kiedy tej strefy jeszcze nie było? Nie? No to o jakim prawie działającym wstecz mówisz? Nastąpiła standardowa zmiana zasad,
Jeździ autem z homologacją stosowną do swoich czasów, w pewnym momencie gmina arbitralnie stwierdza, że pana nie wpuszczamy, bo masz biedaku stare auto, realne emisje nie grają roli.
@dariot niczego nie dostałem bo na szczęście nie muszę mieszkać w Warszawie ani Smogowie (✌゚∀゚)☞ To tak humorystycznie, a na serio to jeśli kupiłem samochód choćby był to ford T to rząd nie ma prawa ograniczać mi prawa do poruszania się nim tak długo jak przechodzi badanie techniczne. Mercedes beczka nie spełnia normy która ma go wpuszczać do SCT chyba że będzie miał żółte blachy.
@Lardor: jeszcze lepiej spelnia normy uzależnione OD WAGI. I teraz pytanie kto kupuje wieksze samochody?
Jesteś golodupcem z 1.0 fordem fiestą 2008 którym jeździsz z wioski do pracy przez co dojazd komunikacją nie zajmuje całego dnia?.....Uuuuu w---------j z miasta trucicielu
Jesteś bananowym synkiem deweloperów który lubi sobie poszaleć fordem raportem albo niemieckim suv V8 co pali 30l na 100 w mieście ale waży 2.5 tony+ więc wszystko spoko?.... Zapraszamy szanownego
Jak dobrze, że rodzice uchronili nas przed takimi zarobkami wyganiając od kompa i zmuszając do nauki. Dzięki temu dzisiaj możemy się cieszyć pracą kołchoźnika, którą uwielbiamy robić( ͡°͜ʖ͡°) #heheszki
@Lardor: To że mało pali nie oznacza, że zostawia mało syfu. Dwutlenek węgla nie zanieczyszcza powietrza.
@Lardor: No nie i nic takiego nie sugerowałem. Ty w drugą stronę już tak.
Np. fabryka opla w Gliwicach ma sporo wewnętrznych dróg, które są całkowicie prywatne. Gdyby na teren fabryki można było wjechać tylko samochodem z normą euro 5 i wyższą - okej,
Rozumiem, że po wprowadzeniu strefy dostałeś mandaty za wjeżdżanie gruzem do strefy w latach, kiedy tej strefy jeszcze nie było? Nie? No to o jakim prawie działającym wstecz mówisz? Nastąpiła standardowa zmiana zasad, której po prostu nie lubisz. Ludzie plusują bzdury.
@Lardor: brak rozpadających i śmierdzących dziadów na drogach to powinien być standard a nie jakaś specjalna strefa.
@SzubiDubiDu: a spróbuj napisać na wykopie że SUVy czy inne c-------o powinno być wysoko opodatkowane tak aby ludzie przerzucili się na "zwykłe" auta, bo mniej spalają, zużywają materiałów czy potrzebują miejsca parkingowego, to
Jeździ autem z homologacją stosowną do swoich czasów, w pewnym momencie gmina arbitralnie stwierdza, że pana nie wpuszczamy, bo masz biedaku stare auto, realne emisje nie grają roli.
To tak humorystycznie, a na serio to jeśli kupiłem samochód choćby był to ford T to rząd nie ma prawa ograniczać mi prawa do poruszania się nim tak długo jak przechodzi badanie techniczne. Mercedes beczka nie spełnia normy która ma go wpuszczać do SCT chyba że będzie miał żółte blachy.
Czy to idiotyczne prawo? Tak. Czy jest to przykład prawa działającego wstecz? Nie. Tylko tyle chciałem przekazać.
Jesteś golodupcem z 1.0 fordem fiestą 2008 którym jeździsz z wioski do pracy przez co dojazd komunikacją nie zajmuje całego dnia?.....Uuuuu w---------j z miasta trucicielu
Jesteś bananowym synkiem deweloperów który lubi sobie poszaleć fordem raportem albo niemieckim suv V8 co pali 30l na 100 w mieście ale waży 2.5 tony+ więc wszystko spoko?.... Zapraszamy szanownego
@Lardor: przecież tu o spalanie nie chodzi tylko o syf który zostaje za takim atutem. Stań za Seicento i stań za nowszym autem to poczujesz roznice