Wpis z mikrobloga

#materac #materace
Czy jest tu ktoś użytkujący materac od Materasso? Przypasował mi materac tej firmy testując go w sklepie, ale nie wiem czy jakościowo jest to trwały produkt. @Milano
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@KokiX Podaj nazwę tego modelu :) Ale jak już raz pisałem, Materasso to mój ulubiony producent. Stosunek jakości do ceny jest optymalny. Materasso to słowacki producent ale w większości swoich materacach korzysta z jakościowych włoskich, hiszpańskich czy szwajcarskich pianek. Chyba od ponad 10 lat używają szwajcarskiego ekologicznego kleju czy używają pianek w których zastąpiono substancje ropopochodne naturalnymi olejkami. Polscy producenci mogą się od nich uczyć.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Milano ten materac ma nazwę handlową "Sopot Silver Lux" i jest za 4,5k (160x200), nie znalazłem jego odpowiednika w innych sklepach niż Komfort snu. U góry ma piankę żelową, a w środku parę innych ładnie opisanych marketingowo, ale brakuje informacji o ich gęstości.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Milano dobrze leżało mi się też na materacu Tempo od Pan Materac, który jest w promocji oraz na Czwartym Etapie od Koła. Mam jednak wątpliwości czy po czasie nie będę wpadał w materac z klasyczną pianką visco na górze, a w materacu od Koła jest lateks co do którego nie jestem przekonany. Dlatego szukałem pośredniej opcji i ten materac z pianką żelową wygląda na spoko opcję.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Jeszcze byłem w Senpo i leżałem na materacu Oslo. Wrażenia dobre, ale cena 5400 to jak dla mnie za dużo.
  • Odpowiedz
@Milano czesc , a mam do Ciebie pytanie, leżałem chwile na hilding salsie (dobra cena)1500zł bo mam w tej chwili kilkuletni hilding fantango i zrobil sie strasznie niewygodny, za miekki , po bokach trapez, a co do salsy to tak moj wzrost /waga to 180/81kg i niby ok ale obawiam się że może być za miekki? W specyfikacji jest h3. Sprzedwaca polecał mi też hilding flamenco ale nie jestem jakos przekonany
  • Odpowiedz
@KokiX @Milano a propozycję materasso to Kokox moze tez sie wypowiem, bo tak leżałem na materasso aqua sleep I jest mega wygodny, moze sobie go obczaisz , ja po prostu szukam najpierw budżetowo i nie wiem czy warto dopłacić do tego aqua sleep
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Szalony_Iwan nie leżałem na aqua sleep, ale zamierzam go sprawdzić, bo jest dostępny w jednym sklepie no i jest sporo tańszy od "Sopotu", który testowałem.
  • Odpowiedz
Sopot Silver Lux

@KokiX: Sopot Silver Lux to materac sprzedawany wyłącznie w salonach Komfort Snu, Tempo dostępny jest wylącznie w Panu Materacu, a Oslo wylącznie w salonach Senpol - podobne materace ze standardowej oferty potrafią być o połowe tańsze. Np. taki Oslo jest uboższą werską Hilding Boogie, który na black frajdejach kosztuje 3k taniej niż Oslo.
  • Odpowiedz
@Szalony_Iwan: Jeśli do tej pory spałeś na Fandango to pewnie preferujesz twardsze podłoża i dlatego sprężysty Flamenco czy "leniwa" Salsa będą trochę za miękkie. Aqua Sleep to świetny materac - jedna strona twarda (cienka warstwa wloskiej pianki termoelastycznej, bez uczucia zapadania), a z drugiej strony o jeszcze zwiększonej twardości. No i jest w prawie 30% promocji :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Milano no właśnie myślałem, że uda mi się przetestować jakiś znany materac z oferty producenta i go zamówię przez Internet, no ale sieci sklepów głupie nie są i na pierwszy rzut oferują materace partnerskie.
Przetestuję Oxygen Motion i Aqua Sleep, może uda się dostać dobrą ofertę na te materace?
  • Odpowiedz
@Milano: Nie da się zastąpić substancji ropopochodnych naturalnymi olejkami. Ile jest tak naprawdę % naturalnego olejku w tych piankach? ;) I co za różnica, czy pianka jest z Polski, czy z Włoch? Polska to drugi na świecie producent pianek. A poza tym Europa i tak głównie opiera się na substratach od BASF. Marketingowo to wygląda fajnie.
  • Odpowiedz
@KokiX: co ostatecznie kupiłeś? Pytam, bo trafiłem na Twój post, a sam równiuśko rok temu kupiłem Oxygen Motion (Cuba Motion) od Materasso, i jestem wniebowzięty.
Ale do brzegu - pytam co kupiłeś, bo muszę kupić 80x200. @Milano jeśli masz dobre ceny na materace piankowe (twardość średnia, najchętniej 6,5 w skali amerykańskiej), to we no podeślij :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@zapalony-ornitolog kupiłem Aqua Sleep, ale jestem średnio zadowolony. Brakuje sprężystości temu materacowi, mam wrażenie, że jak się wgniotę w piankę visco to materac jest twardy i nie zapewnia odpowiedniego podparcia. To jest mój największy zarzut dla tego produktu. Przy spaniu na boku kręgosłup mam prosto i pod tym względem jest dopasowany, ale mam wrażenie jakbym wciskał się biodrem w materac. Brakuje mi w tym materacu wierzchniej pianki HR, myślę, że wtedy
  • Odpowiedz
@KokiX: Dzięki serdeczne za porządną opinię i garść info o Aqua Sleep. Ja się polubiłem z marką Materasso i pewnie przy niej zostanę, ale wybór modelu jak znam siebie pewnie jeszcze chwilę potrwa :D W każdym razie dzięki!
  • Odpowiedz