Wpis z mikrobloga

@OddajButa123: Patrząc na to, że od wczoraj Finlandia rozważa odpalenie artykułu numer 5. Niemcy z kolei nie bawią się już w kurtuazję jak przy Balticconenctor, a ich Minister Obrony stwierdza: „nie jest przypadkowym wypadkiem, a celowym sabotażem”. Nowym kanclerzem ma szasnę zostać Habeck. Zieloni w ogóle są ciekawi w Niemczech od pewnego czasu. To właśnie oni są najbardziej bitni z Rosją i de stoją de facto za każdą sztuką sprzętu
  • Odpowiedz
@Goatlord myślę że zanim zacznie się ww3 to będzie ona poprzedzona dłuuugim okresem konfliktu typu zimna wojna pełna strarć zastępczych na neutralnym gruncie

Co nie zmienia faktu że trzeba się przygotować na jej nadejście, dobrze że tym razem po stronie zachodu
  • Odpowiedz
@MilyMichas:

myślę że zanim zacznie się ww3 to będzie ona poprzedzona dłuuugim okresem konfliktu typu zimna wojna pełna strarć zastępczych na neutralnym gruncie

Po czym wnosisz? I które miejsca? W Afryce się strzelają. Na Morzu Południowochińskim masz regularne incydenty. Jeśli mówimy o naszym regionie. Na Ukrainie rozgrywka trwa już ładne parę lat. Finlandia przeżywała wędrówki ludów od dwóch lat. Michaś, sądzę że jako chopy w średnim wieku to patrząc na komunikaty
  • Odpowiedz
@Goatlord kraje skandynawskie wydały po prostu nową wersję broszur rozdawanych od zimnej wojny, reszta się zbroi to prawda i to jest dla mnie przesłanką że dojdzie do nowej zimnej wojny. Rosja póki co musi odpracować straty w uzbrojeniu i mięsie armatnim czekając na nowe pokolenie by dorosło na mielenie (Rosja ma mniej ludzi obecnie niż chociażby Indonezja i Brazylia), Chiny muszą na nich poczekać bo osamotnione z zachodem i Indiami (które
  • Odpowiedz
kraje skandynawskie wydały po prostu nową wersję broszur rozdawanych od zimnej wojny, reszta się zbroi to prawda i to jest dla mnie przesłanką że dojdzie do nowej zimnej wojny.

@MilyMichas: Zrobiły więcej. Finlandia, wiem etnicznie to nie Skandynawia, zamknęła granicę i buduje mur. Szwecja zresztą z nimi w rok weszły do NATO? Ta sama Szwecja, która w czasie IIWŚ była neutralna. Mnie obawia jedna rzecz. Jeszcze kilka lat temu powszechny
  • Odpowiedz
@Goatlord: ale p-------e, ruscy siedzą po pół roku pod każdym muchosrańskiem, przesuwają front o 5 km na miesiąc przeciwko najbiedniejszemu krajowi w Europie, który żyje z darowizn, strzela z darowizn, a lotnictwo stracił 3 lata temu. Do tego musieli ściągać koreańczyków karmionych psim żarciem żeby mieć kim odbijać swoje własne tereny (zajmowane przez ukrainców od pół roku btw). Padają im banki, inflacja 50%, zaczną sie mrozy to znowu miasta spłyną
  • Odpowiedz
@krzych-ch: No i? Ile ludzi ginie przez gnoi codziennie? Na koniec dnia, Rosja będzie bliżej czy dalej? Ze zreformowaną i większą armią czy może odwrotnie?

To sprawdź kto wypowiada się wyżej. To nie Wolski, który dwa lata temu wyliczył, że ruskie nie będą już mieć czym strzelać. Zresztą ten sam, który ostatnio liczył liczbę samolotów w NATO, do której pijesz. To już nie: Kurczak z Wrocławia, Księgowy z Częstochowy, dr
  • Odpowiedz
@krzych-ch: To oprócz Finów, Szwedów, Norwegów, Amerykanów, łap do bingo: Holendra, Niemca i Francuza.

Rosja przestawiła się na gospodarkę wojenną, co roku może produkować nawet półtora tysiąca czołgów – ostrzega inspektor generalny Bundeswehry.

Generał Carsten Breuer po raz kolejny ostrzega, że Rosja szybko zwiększa swoje zdolności wojskowe i za kilka lat może być gotowa do ataku na NATO. Podczas wizyty w Akademii Dowódczej Bundeswehry określił rok 2029 jako możliwy przełomowy
  • Odpowiedz