Wpis z mikrobloga

#laptopy #procesory #komputery

czy do laptopa z funkcją bycia uniwersalnym (sporadyczne granie w jakieś starsze tytuły itp) lepiej wybrać procek

intel Core™ i5-12450HX
czy
AMD Ryzen™ 7 7435HS

osobiście jestem chyba za intelem ze względu na wbudowaną kartę, czyli dłuższą żywotność na baterii podczas pracy czy oglądania czegoś na necie. Ale, że ja jestem na etapie posiadania laptopa co ma już 11lat, to posłucham ekspertów.
odpowiadając na pytania które mogą paść. czemu te procesory? bo do 3k ciężko znaleźć coś z lepszym procesorem i czymś lepszym niż karta graficzna rtx 3050 95W. Nie nie chcę dorzucić 1k do lepszego kompa, bo szkoda mi siana.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wypokowy_expert: bo jeśli ja dobrze rozumiem (jak coś to proszę o naprostowanie mnie) jak ma procek zintegrowaną kartę graficzną, to np podczas oglądania filmów nie odpala sobie dołożonej karty tylko używa integry, oszczędzając przy tym baterię. Jak nie ma zintegrowanej to zawsze korzysta z dołożonej, co zwiększa zapotrzebowanie na energie. Dobrze to rozumuję?
  • Odpowiedz
jak ma procek zintegrowaną kartę graficzną, to np podczas oglądania filmów nie odpala sobie dołożonej karty tylko używa integry, oszczędzając przy tym baterię.

@ImeNs: Dokladnie tak, nie uzywa karty dedykowanej, co nie znaczy ze ona nie jest wlaczona i nie pobiera pradu.

Z drugiej strony jak dedykowana karta graficzna robi malo wymagajace rzeczy to pobiera mniej pradu(baterii) niz jak jest pod
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert: @Laptopowy ja wiem że dla większości to nie ma sensu lapek do 3k na którym odpala się gry. tyle, że ja nie jestem graczem w rozumieniu osoby co jara się nowościami i musi mieć zawsze najwyższe ustawienia. Teraz głownie gram na ps4 (co wiele już chyba mówi o moim standardzie) a na co dzień użytkuję macbook air który w tej chwili ma już 11 lat. I tak naprawdę
  • Odpowiedz
@ImeNs: Moze to co wiem ci pomoze:
- mam laptop integra+dedykowana grafika (Ryzen 5600h+1650Ti) i od nowosci on trzymal okolo 5h na baterii robiac NIEWYMAGAJACE rzeczy, a po 2 latach to troche ponad 4h.

- z drugiej strony mam laptop tylko na Integrze - Ryzen 5500u i on dziala ponad 8h na takiej samej baterii.

Zalezy czy akceptujesz taki czas pracy. Jak tak to ja bym bral tego Intela
  • Odpowiedz
  • 1
@Laptopowy: za tym też chyba idzie temperatura i jednocześnie hałas? Tzn intel podczas oglądania filmów czy pracy na laptopie powinien być przez to cichszy i mieć mniejszą temperaturę, bo wtedy nie korzysta z dodatkowej karty. Chyba sam sobie odpowiedziałem (dzięki waszym sugestiom i podpowiedzą) że chyba jednak Intel będzie dla mnie odpowiedni. Bo w takiej konfiguracji z rtx 3050 6GB 95W da się wyrwać za 2.8K
  • Odpowiedz
@ImeNs: Generalnie na glosnosc nie ma znaczenia.
Jak nie ogladasz filmow w 4k to 90% czasu laptop jest cichutki, czasem wlaczy wiatraczek, al tak troche tylko.

No jak odpalisz gre to tez niewazne jaki bo szumi szuuuuuuuuuuu jakby wichura za oknem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Laptopowy: jakoś filmów netfixowana i amazonowana ( ͡º ͜ʖ͡º) ja nie mam dużych wymagań od życia.

tak samo szukam 15 cali. tak dokładnie to chyba to sa 15.6. aktualnie mam 13 i tez jest git, ale tę rozdzielczość ciężko uświadczyć jak się chce chociaż trochę gamingnowy sprzęt
  • Odpowiedz
Dodatkowo dobrze by było aby laptop miał matrycę z pokryciem barw 100% sRGB, ale to chyba sporo przekroczy budżet
  • Odpowiedz
  • 0
@Gajwer2: taka właśnie konfiguracja jaką podałeś (za wyjątkiem mocy karty, u mnie max 95) jest do dostania za 2870zl. Dlatego nie ukrywam że skłaniam się ku tej opcji, bo z tego co widziałem to raczej to powinno spełniać w pełni moje oczekiwania. Jedyne nad czym się zastanawiam czy brać już, czy może czekać na jakieś promki na black frajer
  • Odpowiedz