Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #samochody #toyota #hybryda

Mam pytanie do znawców. Znajoma szuka jakiegoś boostera do odpalania swojej hybrydowej auris czy tam corolli nie pamiętam. To jest inny rodzaj takich boosterów? Czy to może być zwykły jak do benzyny np? Wiem że ona ma z przodu jakieś podłączenie a nie pod akumulator bezpośrednio. Będę wdzięczny za na kierowanie :)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Insiders: Ja kupiłem sobie tego rok temu za 150 zł: https://pl.aliexpress.com/item/1005005307641510.html

Teraz trochę więcej, ale sprawdza się doskonale, chociaż mankamentem są krótkie przewody, więc trzeba podpinać bezpośrednio pod akumulator (u mnie w bagażniku dostęp jest spoko).

a nie lepiej akumulator wymienić?

@G06DbT: W autach wyprodukowanych w Europie (UK oraz Turcja) była akcja serwisowa na wadliwe akumulatory z Turcji, więc można zrobić test w ASO i jeśli jest wadliwy
  • Odpowiedz
@Insiders: nie ma różnicy chodzi o to żeby booster ruszył zwykły 12V aku

@G06DbT niestety jak się rzadko jeździ hybrydą to aku się rozładowuje, u mojego ojca w Lexie w instrukcji jest napisane wprost by unikać przestojów auta dłuższych niż 10 dni
  • Odpowiedz
@Insiders: Nie ma różnicy. Co więcej w hybrydzie jest mniejszy akumulator, bo potrzebuje dosyć mało energii żeby odpalić elektronikę, nie musi kręcić rozrusznikiem, który pobiera więcej mocy do rozruchu. Będzie wystarczający, sprawdzane na hybrydzie.
  • Odpowiedz
@Insiders: kuzyn miał hybrydowego Lexusa i tam akumulator 12V to był bardzo mały,
on tylko włączał elektronikę auta, jakby tylko sam zapłon, później już wszystko z dużego akumulatora,

nie zdziwiłbym się gdyby dałoby się taką hybrydę "odpalić" na baterii z elektronarzędzi 12V
  • Odpowiedz