Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tą odległością od telewizora - jeśli powieszę go na ścianie na przeciwko łóżka i od ekranu do mnie będzie ok 2.5 metra to jaką powinien mieć wielkość jeśli chodzi o cale?

I czym się kierować szukając telewizora raczej do ps5 ale i do oglądania filmów itp? Co teraz jest „na topie”, Qledy?

#telewizory #ps5
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Lechu94: i nie masz z tego powodu żadnych problemów? Mam tak z projektorem aktualnie, 150 cali i jak usiądę 3 metry od wyświetlanego obrazu to zaraz głowa boli itp, z 5 jest już ok
  • Odpowiedz
Co teraz jest „na topie”, Qledy?

@robertx: QLED to tylko marketingowa nazwa na telewizory posiadające warstwę "kropek kwantowych", które poprawiają pokrycie przestrzeni barw, nie czyni to tych telewizorów inherentnie lepszych od innych. Inni producenci stosują podobne technologie, tylko nie stanowi to clou marketingu ich telewizorów. Przykładowo u Sony ta technologia nazywa się Triluminos.

Topowe telewizory dzisiaj to QD-OLEDy od Sony, LG ewentualnie Samsunga. Poza OLEDami topowym tv jest dzisiaj Bravia
  • Odpowiedz
@robertx: siadasz wystarczajaco blisko zeby nie musiec latac wzrokiem po ekranie
po co kupowac duzy telewizor i siadac od niego kilka metrow?

jesli chodzi o parametry, to priorytety powinny wygladac tak
wielkosc > jasnosc (lepszy wiekszy ledowy panel niz jasniejszy oled) > odswiezanie > OS
aleroc - @robertx: siadasz wystarczajaco blisko zeby nie musiec latac wzrokiem po ekr...
  • Odpowiedz
  • 0
@aleroc: Chodzi o to że będę grał/oglądał z łóżka więc miejsce jakby stałe i na telewizor i na mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zastanawiam się między 75 a 85 przy 2.5 metra
  • Odpowiedz
@robertx:
jak dla mnie to nie ma czegos takiego jak za duzy ekran
ja siedze 2m od 65, jak go kupilem to wydawal sie duzy ale po czasie to w sumie nie obraziłbym sie gdyby byl wiekszy...
bierz wiekszy, przy 85 calach bedziesz sie czul jak w kinie
  • Odpowiedz
@robertx: przy odległości rzędu 2.5m optymalne będzie 77". Może lepiej byłoby ciut więcej, ale różnica w cenie kosmiczna, a zysk niewielki.
Co do technologii - moim zdaniem tylko OLED. Masz do wyboru QD-OLED lub WOLED (w tym w wersji z MLA). Lepsza jest ta pierwsza technologia, ale występuje tylko w Sony A95L (skrajnie drogi) i w Samsungu S95D (oraz zeszłorocznym S95C). Czasem dają ten panel także w serii S90D (i
  • Odpowiedz
  • 0
@PanKapibara: Dobra inaczej bo widzę że trochę temat ogarniasz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Myślisz że w okolicach 4-5k jest szansa znaleźć jakiś w miarę ok telewizor 75?
  • Odpowiedz
@robertx: "w miarę ok" na pewno tak, ale nic z wyższej półki. Nie znam się na modelach w tych cenach, ale polecam stronkę wybierz.tv
Tam możesz podać swój budżet (daj trochę wyższy, potem znajdziesz ten model na ceneo taniej) i wymagania. Facet, który to prowadzi, jest całkiem rzetelny.
  • Odpowiedz
  • 0
@PanKapibara: O i to jest już jakiś punkt zaczepienia. Piękne dzięki!

Na razie chce kupić coś w tych pieniądzach bo planuje niedługo (rok-dwa) budowę domu i lepszy telewizor wjedzie już w docelowe miejsce :-)
  • Odpowiedz