Wpis z mikrobloga

Co raz bardziej kuszą mnie domy modułowe.

Jak myślicie ile faktycznie wytrzyma lat taki 100m2 dom modułowy?
Jakieś stare domki letniskowe przerobione z baraków/wagonów czy po prostu ze sklejki mają ponad 30-40 lat i stoją.

360k za domek do stanu deweloperskiego. Bliźniak w podobnej okolicy od dewelopera ~~750k.

#budownictwo #budujzwykopem #domyszkieletowe
BornToDie69 - Co raz bardziej kuszą mnie domy modułowe.

Jak myślicie ile faktycznie...

źródło: 02-4-712x428

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

360k za domek do stanu deweloperskiego. Bliźniak w podobnej okolicy od dewelopera ~~750k.

@BornToDie69: tylko dolicz koszt działki i wyjdzie podobnie. Co co technologii, jest wiele różnych, nie tylko domy skandynawskie, temat cały czas się rozwija.
  • Odpowiedz
@BornToDie69: jeszcze nie widziałem oferty na dom modułowy za mniej niż 500k na gotowo, a tu jeszcze z garażem... No chyba że to co widzimy na zdjęciu to jakiś mikrus i dodatkowe koszty typu płyta fundamentowa i ogrzewanie po Twojej stronie.
  • Odpowiedz
@BornToDie69: jemu jest na rękę bo może zaoferować tańszą ofertę, ale nie za bardzo go interesuje ile ktoś będzie płacił rachunki za prąd za dwa lata. Trzeba by mocno zgłębić temat w necie, bo i pewnie sporo bajkopisarzy się trafi.
  • Odpowiedz
Z tego co mówił producent to i tak lepiej wychodzi niż pompa ciepła

@BornToDie69: lepiej tylko pod względem kosztów budowy i projektu, podstawowa zasada - nie wierzyć handlowcom bo w budowlance wciskają kit bez skrupułów
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemKaspi Znajomy aktualnie buduje ten dokładnie domek. Będę wiedział za jakieś pół roku. Ale faktycznie załatwiają wszystkie sprawy za ciebie, włącznie z urzędami, pozwoleniami, wylaniem płyty itd
  • Odpowiedz
@BornToDie69 ogrzewanie promiennikami czy „farelkami” jest w p---u tanie w zakupie to fakt.
Ja mam dom 100m2 ogrzewanie „farelkami”-grzejniki na prad. Tanie bylo ale z zasady nieekonomiczne, ale mam foto na starych zasadach.
Chcesz wrzuce ci screeny jak wyglada zuzycie pradu rodzina 2+2 bez oszczedzania w zime(licznik tauron).

Co do budowy mam moduły z drewna.
Sprawdzanie cen na stronie to zycie w nieświadomosci..zwykla
  • Odpowiedz
@BornToDie69 Traktujmy ten post jako reklama domów modułowych.
Ja powtarzam bez szczegółowej wyceny na trzy strony z wszystkimi parametrami i producentami poszczególnych materiałów nie ma o czym gadać. okaże się że Dach jest blachy,że trzeba zapłacić tu i tam jakiś chcesz coś więcej.
Ja byłem na takim spotkaniu ze wszystkimi uzgodnieniami wycena i budowa domu.
A okna? Panie tutaj nie ma limitu na upgrade.

Ile to postoi ? To ja do dzis slysze te
  • Odpowiedz
  • 0
@daroq3a Po prostu robię rozeznanie. W ciągu 1.5 roku chce kupić działkę i coś działać, bo oglądając bliźniaki pod miastem i tak bym musiał wydać 750k na stan deweloperski. I teraz pytanie czy lepiej zrobić porządny modułowy czy pieprzyć się 2 lata z murowanym
  • Odpowiedz
To jakie widzisz inne opcje? Jeszcze wiatrak można dostawić xd

@BornToDie69: Nie ma innych opcji w naszym klimacie, FV zimą po prostu nie działa, na strych zasadach jak naprodukowałeś latem a odbierałeś zimą to miało jeszcze sens.
Wybij sobie z głowy to ogrzewanie prądem bo za 5 lat pójdziesz z torbami. Rób normalną PC lub w ostateczności kilka klimatyzatorów którymi będziesz grzał.
  • Odpowiedz