Wpis z mikrobloga

Przypominam, że mamy trzynasty dzień miesiąca - jak co miesiąc po godzinie 20.00 jest test łączności awaryjnej - można sprawdzić zasięg swojego radia, skonsultować jak Was słychać, czy przetestować jak z niego korzystać. Dla standardowych PMRek warto nasłuchiwać i wołać na kanałach:
2 (446,01875 MHz)
12 (446,14375 MHz)

Dla CB:
Kanał 11– 27.080 MHz w modulacji USB
Kanał 13– 27,110 MHz w modulacji AM

Tu mapa osób zarejestrowanych: w większych miastach bez problemu coś usłyszycie. https://planawaryjny.com/mapa-lacznosci/

#krotkofalarstwo #pmr #pmr446 #preppers
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak jak kolega wcześniej napisał, ale tylko możesz go używać przez PMR

@morello91:

Mogę sobie używać gdzie sobie chcę, na każdym paśmie ISM, bo jest to znak wydany przez samozwańcza organizację. Mało tego mogę sobie sam taki znak dowolnie wymyślić. Przykładowo 161 - xxx - 9999 czyli dewizjon(kraj) - nazwa klubu - kolejny "członek" - w rzeszłości i obecnie taki znak służył do robienia DXów na lewych czterdziestkach CB radia
  • Odpowiedz
  • 0
@wiecejszatana jako nie wiem nawet, chłopaki się bawią i spoko. Osobiście nie bawię się z nimi tylko na tej stronie ich wyczytałem. Ja mam inny znak z pieczątka UKE xd.
  • Odpowiedz
@bachus: zgłaszam ich do ukaefa za używanie chińskiego bałofenga bez licenciji!

A tak na poważnie, to bardzo lubię te testy, idzie w okolicy nawiązać fajne kontakty, a także promuje nasze hobby. Co do legalności - jak ktoś nie robi nie zakłóca częstotliwości i innych złych rzeczy to niech sobie używają. Sam zaczynałem od uv5-r, mam go do dzisiaj i zabieram go zawsze w plener :)
I właśnie dzięki tym bao
  • Odpowiedz
  • 1
@morello91: dokładnie o to chodzi, ktoś kupi za kilkadziesiąt złotych "bałofenga" albo Tidradio, dwa razy włączy i rzuci w kąt a drugi się wkręci w hobby.
  • Odpowiedz