Aktywne Wpisy

#gdansk #bmw #motoryzacja #opony #samochody
przy ostatnim przeglądzie w ASO BMW powiedziano mi, że moje opony (VREDESTEIN) nie posiadają specjalnej homologacji producenta BMW w związku z tym jazdą moim samochodem jest niebezpieczna, mogą nie działać prawidłowo systemy bezpieczeństwa, samochód może poruszać się niestabilnie szczególnie przy wyższych prędkościach co zagraża bezpośrednio mojemu życiu! Zaproponowano mi tam wymianę tych opon na takie z homologacją
przy ostatnim przeglądzie w ASO BMW powiedziano mi, że moje opony (VREDESTEIN) nie posiadają specjalnej homologacji producenta BMW w związku z tym jazdą moim samochodem jest niebezpieczna, mogą nie działać prawidłowo systemy bezpieczeństwa, samochód może poruszać się niestabilnie szczególnie przy wyższych prędkościach co zagraża bezpośrednio mojemu życiu! Zaproponowano mi tam wymianę tych opon na takie z homologacją

Vestor +30
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Eh programiści niby elita intelektualna a nie rozumie, że będąc na B2B daje się dymać. Pracodawcy liczą wam netto B2B = brutto b2b albo dają 1500-2000zł więcej i to nie jest dla was, kontraktorów korzystne! B2B jest korzystne tylko dla pracodawcy
We wszystkich z tych ofert UoP opłaca się zawsze bardziej finansowo niż B2B!
B2B jest korzystne tylko wtedy, gdy
- netto b2b jest większe o około 3.5k tysiące niż brutto uop (składki pracodawcy na was)
- plus około 1500zł więcej miesięcznie - płatny urlop (tzn bezpłatny urlop ale przez te 11 miesięcy trzeba nadrobić)
- plus około 1000zł więcej miesięcznie - płatne L4 2 tygodnie (tzn bezpłatne, ale przez te 11 miesięcy trzeba nadrobić
20k brutto UoP = 26k netto b2b
20k brutto UoP = 14 800zł na rękę przez 12 miesięcy = 180k
26k netto b2b = 21k na rękę przez 10,5 miesięcy = 220k
Różnica 40k to emerytura którą na b2b musielibyście samemu zainwestować by mieć teoretycznie taki sam hajs otrzymywać w przyszłości prywatnie jaki mielibyście otrzymywać z ZUS (teoretycznie bo wiadomo, że z ZUSu po waloryzacjach, 13, 14 zawsze będzie lepiej i więcej)
źródło: java
Pobierza tak nawiasem - ładnie zarobki programistom się spiedroliły... widać jak rynek zepsuty przez ostatnie dwa lata zatrudnianiem
@boguslaw_licencyjny: raczej szukają równowagi. Większość klepaczy realnie niewiele wartości dokłada. To, że z lewej na prawą przekładają abstrakcje, a nie "fafkulce" z taśmy do pudła, to nie jest aż taka duża różnica, żeby uzasadniać zarobki.
Też mam podobny przelicznik: brutto UOP x 1.21 = koszty pracodawcy
Kwota powyżej x 1.13 = netto b2b
To powinno uwzględnić dodatkowe ryzyko, urlopy, l4, emeryturę. Dla 20k brutto UOP wyjdzie 27k netto b2b