Wpis z mikrobloga

Głupie pytanie ale pierwszy raz to ogarniam. Jak kupiłem samochód i ma on OC jeszcze na 11 miesięcy poprzedniego właściciela. Rozumiem, że to OC przechodzi na mnie. Poprzedni właściciel wziął opłacenie tego OC w dwóch ratach (jedna w październiku już opłacona i druga w marcu przyszłego roku). Jeżeli rozumiem, to ja będę musiał opłacić tą drugą ratę, tak? Pytam, bo zastanawiam się nad zmianą ubezpieczyciela i dołożenie AC. I, jeżeli jest tak jak mówię, to żeby 'zmaksymalizować zysk' to najbardziej opłaca mi się zmiana pod koniec lutego, zanim będę musiał opłacić drugą ratę obecnego ubezpieczyciela?

#samochody #oc #ac #ubezpieczenia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thisguy212: Druga rata przechodzi na Ciebie. Zależy w jakim towarzystwie jest ubezpieczenie, to może przeliczą, a może nie.
Pamiętaj, że możesz wypowiedzieć to OC do 30 dni od zakupu samochodu jako nowonabywca.

Na Ciebie przeszło tylko gołe OC, bez assistance, bez NNW, bez niczego .

Jak chcesz ubezpieczyć furę to zapraszam na PW ;)
  • Odpowiedz
@insurance: skad to info o 30 dniach? Jedyne co w internecie znalazlem to:
'Z ubezpieczenia wykupionego przez poprzedniego właściciela auta możesz zrezygnować w dowolnym momencie i zmienić ubezpieczyciela.'
  • Odpowiedz
@insurance: tak jak mówi @thisguy212 nabywca może sobie wypowiedzieć nawet i dzień przed końcem jeśli taka jego wola

@thisguy212 co do rekalkulacji, zależy od TU. Z tego co wiem Hestia rekalkuluje przymusowo, a np. w Warcie to opcja :)
z opłacaniem raty to tak z przymrużeniem oka to bierz, jak wymagalność masz na 1 marca to potencjalnie jak wypowiesz 28 lutego to i tak będziesz mieć prawdopodobnie coś
  • Odpowiedz
@insurance:

Pamiętaj, że możesz wypowiedzieć to OC do 30 dni od zakupu samochodu jako nowonabywca.

OMG @insurance: to się zmieniło w 2012 roku. To już chwilę temu. Teraz polisę zbywcy można używać przez cały okres ubezpieczenia, a rekalkulacja też od 2012 r. stała PRAWEM a nie OBOWIĄZKIEM firm ubezpieczeniowych, więc jedne robią (jak Hestia) a inne nie robią jak
  • Odpowiedz