Wpis z mikrobloga

#linux #windows Może mi ktoś wytłumaczyć, jak działa klawiatura Bluetooth? Czy taka klawiatura łączy się bezpośrednio z komputerem i trzeba mieć bluetooth, czy pośrednio przez wpinany odbiornik USB? No i, czy opyla się kupować taką klawiaturę?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psiversum: Jak nazwa sugeruje klawiatura Bluetooth łączy się przez Bluetooth. Nie ma znaczenia czy wbudowany w laptopa czy na adapterze Bluetooth USB.
Ale klawiatury Bluetooth nie można równać z klawiaturą bezprzewodową czy kablową, bo nie zadziała poza systemem w którym została sparowana, czyli też nie wejdziesz i nie poruszasz się po BIOS.
  • Odpowiedz
@psiversum: jeżeli komputer ma wbudowany odbiornik bluetututu to łączysz się bezpośrednio z komputerem, a jeżeli nie to potrzebujesz odbiornika wpinanego np. do USB. Czy się opłaca - to zależy do czego wykorzystujesz i czy wkurzają Ciebie kable - ja np. używam myszki na bluetooth i nawet gram na niej w strzelanki online i nie mam problemów z opóźnieniami czy lagami.
  • Odpowiedz
@psiversum: Ja mogę dodać, że większość klawiatur bluetooth po chwili braku aktywności rozłącza się i ponowne połączenie nie trwa może długo ale zawsze masz około 1-2 sec laga. Mnie osobiście to trochę denerwuje więc wole bezprzewodowe na 2,4GHz z odbiornikiem usb.
  • Odpowiedz
@wardx Dodam jednak skoro OP dał tag #linux że w tym systemie można wyłączyć przechodzenie urządzeń w stan uśpienia. Muszy czy klawiatury Bluetooth pozostają ciągle aktywne co niestety mocno zwiększa zużycie baterii.
  • Odpowiedz
@fervi: Bezprzewodowa do gier nie, bo? Tylko nie mów, że lag. Bywają klawiatury, gdzie opóźnienie jest mniejsze bezprzewodowo niż na kablu.

A i tak mówimy tutaj o różnicy 0,001 sekundy. Jest to jakieś 6 razy mniej niż trwa generowanie pojedyńczej klatki przy założeniu, że mamy monitor i komputer zdolny uciągnąć grę w 144FPS.
  • Odpowiedz
Bywają klawiatury, gdzie opóźnienie jest mniejsze bezprzewodowo niż na kablu.

@KrolJulian: Chętnie się dowiem jak to możliwe :D Chyba, że jakieś układy za wolne. Ogólnie nie ma fizycznych opcji, by klawiatura przewodowa (nie licząc gorszej konstrukcji) była wolniejsza od bezprzewodowej.

Jednakże pomijając to:
- Klawiatura bezprzewodowa jest bez sensu. Rozumiem myszkę bezprzewodową, bo kabel Ci się plącze. Ale klawiatura jest tak zaprojektowana, by jej nie ruszać, wystarczy sobie kabel puścić i
  • Odpowiedz
@fervi:

Chętnie się dowiem jak to możliwe :D

Słowo klucz na dziś: polling rate, bez względu w którym momencie naciśniesz klawisz, on zostanie odczytany zgodnie z zegarem.
Dodatkowo od kilkudziesięciu lat klawiatury korzystają z transmisji szeregowej i wciśnięcie klawisza nie wywołuje bezpośrednio przerwania na procesorze tylko obsługiwane jest ono w późniejszym
  • Odpowiedz
@KrolJulian: W sumie muszę się dowiedzieć, pytanie dlaczego dongle USB miałby być odczytywany niezgodnie z zegarem.

No chyba, że tylko kwestia transmisji.

Wszystko zależy od gry. Pewnie na dobrym etapie to trzeba patrzeć na monitor, kartę graficzną itd. Ja początkowo miałem tego Logitecha po BT podpięty i działało to dobrze, dopóki nie zacząłem grać w Dead By Daylight i musisz tam w odpowiednim momencie nacisnąć spację. Na Bluetooth nie dało się trafić,
  • Odpowiedz
@fervi:

A oszczędzisz sobie mnóstwo czasu z ładowaniem

Dongle USB jest odczytywany jak normalna klawiatura. Po prostu transmisja bezprzewodowa ma o wiele większą częstotliwość niż raportowanie do komputera, więc jest czas na ewentualną retransmisję pomiędzy jednym a drugim raportem.

ale jak często sprzątasz? xD Pewnie raz na 10 lat, bo po co częściej ( ͡
  • Odpowiedz
@KrolJulian: Pytanie tylko jaką klawiaturę brać do normalnego budżetu, np. 200zł. Bo pomyślałem, że może Red Dragon, ale z tej strony wynika, że na kablu jest słabo xD
  • Odpowiedz