Jak pierwszy raz rządził to nic złego się nie działo. Czemu teraz by miało? Czemu wszyscy wieszczą apokalipsę?
Co złego jest w postulowaniu, by kraje NATO wydawały te swoje 2% PKP na obronność? Czemu amerykański podatnik ma być zainteresowany obroną innych, kiedy oni sami nie są zainteresowani obroną siebie?
Co takiego za Trumpa nas złego spotkało? Zniósł nam nawet wizy. I serio pytam, bo nie wiem co się złego stało gdy rządził.
Dla jasności. Typ mi się średnio podoba, wygląda na śliskiego, ale pewnie jak 99% elit politycznych. Tylko on już rządził, miał swój czas i nic wielkiego na świecie się nie stało. Tak więc czemu teraz by miało?
@MroczneWidmo91: jak biden wygrał poprzednie wybory to druga strona krzyczała że to już koniec, apokalipsa. Teraz druga strona krzyczy i tak co każde wybory
@MroczneWidmo91: Oszołomy zwykłe. Nakręciły ich media i teraz szaleją jakby armageddon miał nastąpić. Ja tam nie szanuję żadnego człowieka, który chce mieć nade mną władzę, ale podobało mi się jak pojechał do Korei Północnej z tym dyktatorem gadać. Do tego trzeba mieć jaja.
@MroczneWidmo91: Odpowiada mi wygrana trumpa natomiast to że zniósł wizy do akurat bzdura. Sami je sobie znieśliśmy bo liczba odmów otrzymania wiz turystycznych spadła do odpowiedniego procenta
@SzamanMateusz: Tak, tak. Masz rację. W sensie stało się to za jego czasów, ale to oczywiście zbieg okoliczności, choć pewnie gdyby chciał to by to zablokował. Po prostu drażni mnie jak wchodzę na onet, a tam już właściwie albo dają poradnik jak przetrwać, czyli z EU zrobić tak naprawdę ZSRR, albo w drugiej wersji już trzeba uciekać z Europy :D
@Bpnn: Takie układy jak NATO działają gdy wszyscy robią co do nich należ. Tak więc może Cię nie interesować interes USA, ale oni są głównym gwarantem tego paktu.
I skoro coś od kogo wymagamy (niech nas bronią), to sami spełniajmy jakieś warunki tego paktu (2% PKB). Polska oczywiście spełnia, ale wiele krajów nie. Może byłoby warto gdyby się te kraje jednak ogarnęły.
@MroczneWidmo91: Polska spełnia, nie dlatego, że jest taka wspaniałomyślna, tylko dlatego, że jest to w jej interesie. Europa zachodnia jest w dużo bezpieczniejszym położeniu, dlatego nie wydaje za dużo kasy na wojsko.
@Need: zesrałeś się, a zapominasz o tym, co między innymi @MroczneWidmo91 miał na myśli. Kiedy ruscy Ukrainę zaatakowali? W 2014, za Obamy. Kiedy ponownie? W 2022, za Bidena, no ale to Trump groźny bo wojna wybuchnie xD, a Ukrainę za paczkę fajek przehandluje.
@MroczneWidmo91: nie zniósł żadnych wiz tylko w końcu spełniliśmy warunkiruchu bezwizowego. On nie miał tu nic do gadania. To była decyzja administracyjna xd
@Bpnn: I zdaje się nie mówił, że nie mamy co na nich liczyć. I z tego co na szybko sobie zobaczyłem na bankiera, to wszyscy sąsiedzi Rosji z NATO wydają 2% i więcej, więc o co raban?
@MroczneWidmo91: ekhm? Jak rzadzil to zaczynala sie nakrecac wojna gospodarcza USA vs UE. Teraz jest prawie pewne ze juz w 2025 bedziemy sie wzajemnie obkladac clami.
Co złego jest w postulowaniu, by kraje NATO wydawały te swoje 2% PKP na obronność? Czemu amerykański podatnik ma być zainteresowany obroną innych, kiedy oni sami nie są zainteresowani obroną siebie?
Co takiego za Trumpa nas złego spotkało? Zniósł nam nawet wizy. I serio pytam, bo nie wiem co się złego stało gdy rządził.
Dla jasności. Typ mi się średnio podoba, wygląda na śliskiego, ale pewnie jak 99% elit politycznych. Tylko on już rządził, miał swój czas i nic wielkiego na świecie się nie stało. Tak więc czemu teraz by miało?
#trump #usa #wyboryusa #polityka
@MroczneWidmo91: Spokojnie to tylko:
źródło: b3375600ac5153fdf995eb70c19acbf5eeb037efd7e13aebd6cdfae147185183
PobierzCo wy z tymi wizami wiecznie? Wy aż tak nic nie wiecie o świecie czy na siłę próbujecie to komuś wcisnąć licząc że łyknie?
Trump nie miał na to wpływu. To była kwestia liczby wniosków. Można powiedzieć że wami sobie wizy zanieśliśmy.
@MroczneWidmo91: bo jest to w naszym interesie. Interes amerykanów mnie nie obchodzi.
@MroczneWidmo91: zniesienie wiz to akurat wynikało z jasnych zasad, gdyby rządził ktoś inny to
I skoro coś od kogo wymagamy (niech nas bronią), to sami spełniajmy jakieś warunki tego paktu (2% PKB). Polska oczywiście spełnia, ale wiele krajów nie. Może byłoby warto gdyby się te kraje jednak ogarnęły.
@MroczneWidmo91: Polska spełnia, nie dlatego, że jest taka wspaniałomyślna, tylko dlatego, że jest to w jej interesie. Europa zachodnia jest w dużo bezpieczniejszym położeniu, dlatego nie wydaje za dużo kasy na wojsko.
Nie ma przyjaciół, są tylko interesy.
@FrasierCrane:
To podsumowuje twój wpis.
@MroczneWidmo91: nie zniósł żadnych wiz tylko w końcu spełniliśmy warunkiruchu bezwizowego. On nie miał tu nic do gadania. To była decyzja administracyjna xd
@MroczneWidmo91: xD
@MroczneWidmo91: A odczep się od naszej kolei
A co nas amerykański podatnik obchodzi i jego los?