Wpis z mikrobloga

#linux #windows #pcmasterrace #it #security #bezpieczenstwo #backup
Cześć muszę wdrożyć system kopi danych z firmowego laptopa, a jakoś nie bardzo mam pojęcie o właściwych procedurach XD lapek jest na windows 11, dysk 256, do backupu myślę że łącznie z max 40gb w tym parę baz mysql.
Co mam:
Serwer z truenasem, 2x2TB w raid 1, na ZFSie, serwer wpięty po lanie 1gbit, lapek po wifi 7. Jaką strategie obrać?
1. Trzaskać po prostu backup wszystkiego co X dni, kasując najstarsze jak zacznie kończyć się miejsce?
2. Tworzyć kopie przyrostowe? (komputer 99% czasu i tak jest używany w biurze)
3. Tryb mieszany? Osobna kopia całości raz na X czasu a aktywnie kopie przyrostowe?
4. Coś lepszego na co nie wpadłem XD

+ w każdym wyjściu korzystając z ZFSa będę robił snapshoty tylko niech ktoś doradzi co ile?
+jedna kopie danych będę z tego truenasa wrzucał jeszcze na one drive
Na tym serwerze mają być tylko kopie, nikt nie będzie na tych plikach pracował, ani nikomu ich z niego udostępniał.
Jeszcze pytanie czego używać na windowsie do tworzenia tych kopii? Nie używam tych OSow na co dzień i średnio wiem..
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

do backupu myślę że łącznie z max 40gb w tym parę baz mysql.

@COVID-21: pomysły, które podałeś mają sens - w backupie najważniejsze to by go zrobić a to jak go zrobisz to możesz na wiele różnych sposobów. To na co bym zwrócił uwagę to to co wyżej napisałeś - baza mysql. Nie wiem jak dokładnie to wygląda przy mysql ale z tego co pamiętam z doświadczenia z bazami danych
  • Odpowiedz
  • 0
@Rasteris: A jakis pomysl softu ktory to zautomatyzuje na windowsie? Tego uzywa osoba malo techniczna, wiec fajnie jakby jakies popupy jej wywalalo ze trwa backupowanie, zostalo zakonczone. No w ostatecznosci skryty i harmonogram windowsowy?
  • Odpowiedz
@COVID-21: nie pytaj mnie o windows ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja pisałem pod windowsa taki system. Dla serwerów www. No ale tam miałem pod ręką find, który wyszukuje pliki po dacie modyfikacji.
A system z jedną pełna na tydzień i przyrostową codziennie najlepiej się sprawdzał. Nie zajmowało to bardzo dużo miejsca, można było odzyskać coś sprzed kilku zmian i nie obciąża tak bardzo serwera kompresowaniem. A
  • Odpowiedz
raz na tydzień pełna kopia, codziennie przyrostowe. Co 2 tygodnie kasowanie najstarszej kopii.

@Rasteris: @COVID-21
Warto jednak trzymać też starsze kopie. A skąd wiesz że za miesiąc nie złapiesz jakiegoś ransomware, który zaczniesz backapować?
  • Odpowiedz