Wpis z mikrobloga

#macbook #apple #programowanie

Jak to wygląda jak chodzi o #macos w 2024 roku i procki ARMowe? Z tego co szperałem w sieci to Microsoft wypuściło ARMową wersję Windows 11, która ma odpowiednik Rosetty do odpalania programów x86/x64 - czy w praktyce to umożliwia odaplenie VM W11 i odpalanie jakiegoś legacy softu na przykład na studia?

Docker, konteneryzacja działa? Jak rozumiem tylko ARMowe obrazy? Czy jakaś emulacja ewentualnie dla obrazów x86?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Need: Do Dockera potrzebna jest wirtualizacja Linuksa - Docker Desktop albo darmowe alternatywy, np. Colima. Działa, o wydajności się nie wypowiem, używam narzędziowo lekkich obrazów. Poza tym zdecydowanie polecam, świetne procki i reszta hardware. Kwestia miłości lub nienawiści do MacOS - ja lubię.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Belzdron:

spoko film, ale niestety nie na temat. Pytałem o kwestię macbooka i VMki W11. Tu głównie się to skupia na hardwarze i programach kreatywnych z których na takiej VMce nikt korzystać nie będzie, bardziej chodziło o odpalanie jakichś legacy pierdół narzędzi, które są tak stare, że dostępne tylko na x86 na przykład i chodzi tu o odpalenie przez emulacje.
  • Odpowiedz
@Need: Nie próbowałem tego w takiej konfiguracji jak twoja, ale Windows 11 ARM ma wbudowaną emulację dla x86 więc większość rzeczy powinna działać. Ale emulacja to wciąż emulacja, a temat jest dość świeży więc nie znajdziesz za dużo info na ten temat w sieci.
  • Odpowiedz
@Need docker bez problemu ARM i x64, oba działają praktycznie bez różnicy - musisz tylko włączyć Rosette w ustawieniach

Odnośnie VM z Windows nie wiem, nie używałem - googlaj “Parallels”
  • Odpowiedz