Aktywne Wpisy

Fekalny_okuratnik +156
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Matka zrobiła awanturę w samolocie i wrzuciła nagranie do sieci. Teraz będzie tłumaczyć się w sądzie.
Wyobraź sobie: wchodzisz do samolotu, zajmujesz miejsce przy oknie – dokładnie to, które wcześniej wybrałeś i za które dopłaciłeś.
Kilka minut później podchodzi do ciebie matka z płaczącym dzieckiem na rękach i żąda, abyś oddał swój fotel maluchowi.
Już masz się zgodzić, bo wychowano cię w duchu uprzejmości i troski o innych. Ale wtedy pojawia się wątpliwość:
Wyobraź sobie: wchodzisz do samolotu, zajmujesz miejsce przy oknie – dokładnie to, które wcześniej wybrałeś i za które dopłaciłeś.
Kilka minut później podchodzi do ciebie matka z płaczącym dzieckiem na rękach i żąda, abyś oddał swój fotel maluchowi.
Już masz się zgodzić, bo wychowano cię w duchu uprzejmości i troski o innych. Ale wtedy pojawia się wątpliwość:
źródło: 559172727_1130067479235021_1551774411615566698_n
Pobierz

Jak to wygląda jak chodzi o #macos w 2024 roku i procki ARMowe? Z tego co szperałem w sieci to Microsoft wypuściło ARMową wersję Windows 11, która ma odpowiednik Rosetty do odpalania programów x86/x64 - czy w praktyce to umożliwia odaplenie VM W11 i odpalanie jakiegoś legacy softu na przykład na studia?
Docker, konteneryzacja działa? Jak rozumiem tylko ARMowe obrazy? Czy jakaś emulacja ewentualnie dla obrazów x86?
spoko film, ale niestety nie na temat. Pytałem o kwestię macbooka i VMki W11. Tu głównie się to skupia na hardwarze i programach kreatywnych z których na takiej VMce nikt korzystać nie będzie, bardziej chodziło o odpalanie jakichś legacy pierdół narzędzi, które są tak stare, że dostępne tylko na x86 na przykład i chodzi tu o odpalenie przez emulacje.
Odnośnie VM z Windows nie wiem, nie używałem - googlaj “Parallels”