Wpis z mikrobloga

@dqdq1 no spoko, pis już nie rządzi, więc brak decyzji o równaniu wieku emerytalnego to już nie ich sprawa, bo od nich obecnie nic nie zależy. Gadanie "to wina poprzedniej władzy" jest na poziomie pisiorow.
  • Odpowiedz
Polska zrównała wiek emerytalny. Ludzie woleli PiS.

@dqdq1: czy ten pis nadal rządzi? Czemu nowy uśmiechnięty rząd nadal dopuszcza się dyskryminacji ze względu na płeć, przecież stworzyli ministre równości?
  • Odpowiedz
@dqdq1 no dobrze, jako wyborca mogę oczekiwać, że ktoś chce dobra Polski, a nie koryta. Przecież pis przegral przez bezczelność o chciwość. Obecns władza albo nie robi rzeczy bo nie, albo nie może, bo przegra. No ej
  • Odpowiedz
@Kupamilosci: "Czemu nowy uśmiechnięty rząd nadal dopuszcza się dyskryminacji ze względu na płeć"
A jak zrówna to zagłosujesz na niego? Czy może w dalszym ciągu na Konfę, która obieca że cofnie zmiany?
To już masz odpowiedź.
  • Odpowiedz
@Piekarz123

System emerytalny dyskryminuje mężczyzn, bo wpłacają do ZUS więcej niż potem wypłacają na emeryturze.

Przeciętny mężczyzna zarabia około 17 proc. więcej niż kobieta - różnicę oszacowaliśmy, biorąc pod uwagę trend w zróżnicowaniu zarobków w badaniach GUS z października 2014 i 2016 r.
  • Odpowiedz
@lemek123: Cóż, ja bym zagłosował, ale nie wierzę, że Tusk drugi raz zaryzykuje z PiSem w opozycji, a PiS u władzy tym bardziej nie, bo by zanegowali własne działania. Zrównanie się kiedyś wydarzy, ale musi się zupełnie zmienić obecny układ, np. przez odejście i Tuska i Kaczora, kryzys w PO/PiS, albo wskoczenie konfy/lewicy na drugie miejsce. Może za dekadę.
  • Odpowiedz
@dqdq1 przecież tu nie chodzi o to, na kogo głosujesz, tylko o to, że jako wyborca partii, która wygrała wybory, nie powinieneś tłumaczyć ich decyzji politycznych słowami "bo przez to przegrają". Idąc w taką narrację będziesz za dwa lata usprawiedliwiać propozycje wprowadzenia 1500+, bo pis obiecał 1200+, bo jak nie obiecają, to przegrają. Ja wiem jakie są realia i że pis rozdają kasę wygrał jedne wybory i pewnie wygra następne, ale
  • Odpowiedz