Wpis z mikrobloga

Daily reminder:

Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał wieku emerytalnego lub nie planuje jego zrównania w nadchodzących latach.

Będę Wam o tym przypominał codziennie do zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, mojego przejścia na emeryturę lub aż mi się znudzi.

6/∞

#codziennaemerytalnadyskryminacja #dyskryminacjamezczyzn #emerytura #polska
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z danych GUS wynika, że w 2022 roku do wieku emerytalnego (65 lat) dożyło 75,76 proc. mężczyzn. To znaczy, że emerytury nie doczekało 24,24 proc. osób.

Rok wcześniej wieku emerytalnego dożywało 72,77 proc. mężczyzn. Zatem prawa do emerytury za życia nie osiągnęło 27,23 proc. osób.

W przypadku kobiet do wieku emerytalnego (60 lat) dożywa 93,35 proc. osób.

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/co-czwarty-mezczyzna-nie-dozywa-emerytury-sprawdzamy/
  • Odpowiedz
Odsetek osób aktywnych zawodowo w wieku 60-64 lata wynosi mniej niż 40 proc. i bierze się niemal wyłącznie z aktywności mężczyzn, zaś w grupie powyżej 65 lat spada do 6 proc. Bierze się to stąd, że 97 proc. kobiet i 92 proc. mężczyzn idzie na emeryturę w ciągu pierwszych czterech lat po osiągnięciu wieku emerytalnego.

https://forsal.pl/praca/artykuly/9644634,rynek-pracy-pod-presja-demografii-polska-marnuje-ogromny-potencjal-50.html
  • Odpowiedz
System emerytalny dyskryminuje mężczyzn, bo wpłacają do ZUS więcej niż potem wypłacają na emeryturze.

Przeciętny mężczyzna zarabia około 17 proc. więcej niż kobieta - różnicę oszacowaliśmy, biorąc pod uwagę trend w zróżnicowaniu zarobków w badaniach GUS z października 2014 i 2016 r.

Przeciętne wynagrodzenia w gospodarce w 2017 r. wynosiły 4271,51 zł brutto miesięcznie. Przykładając 17-procentową różnicę do tej wartości, otrzymujemy: 3919 zł w przypadku kobiety i 4604 zł dla mężczyzny.

Przy
  • Odpowiedz
nie jara ale skleroza mu została. Czasem podczas rozmowy potrafi się zawiesić i nie wie o czym mówił (to się każ

@dqdq1: cofnięciem tej decyzji o podniesieniu wieku emerytalnego, PIS wydał wyrok na reformy kraju, bo żaden rząd nie odważy się wprowadzić niepopularnej (ale koniecznej) reformy bo każda opozycja będzie teraz atakować takie pomysły z nadzieją, że rząd straci punkty procentowe i odda władzę
  • Odpowiedz
niezly mizogin z Ciebie i incel, lec na czarno prawaku

@Kielbasiarz: Fajne urojenia, ani razu nie widziałam, żeby ktoś tak napisał na poważnie pod tymi wpisami. Sama jestem cięta na mizoginów, a wpis OPa zaplusowałam już po raz kolejny, przecież to, o czym pisze, jest faktem.
  • Odpowiedz
@Shatter: już bylibyśmy za półmetkiem a jesteśmy jeszcze dalej.

PiS powie że zmiany cofnie i wróci do władzy.

Już nikt tego nie zrobi.
  • Odpowiedz
@dqdq1 inna sprawa, że żeby zachować znamiona sprawiedliwości, to najpierw kobietom powinni go wydłużać, żeby się zrownalo, a dopiero potem podnosić facetom xd
  • Odpowiedz
@Piekarz123 co za głupie porównanie. I mówię to jako mężczyzna. Już lepiej mieć 2,6 tys emerytury i żyć krócej niż 1,8 i żyć jak robak. Poza tym mężczyźni żyją krócej bo np giną w losowych niebezpiecznych sytuacjach bo są bardziej "crazy" więc to już nie wina kobiet że dostają dłużej emeryturę
  • Odpowiedz