Wpis z mikrobloga

Nie otwiera się arkusz kalkulacyjny w #libreoffice w #ubuntu #linux bo "loading component library libsclo.so failed at shlib.cxx". Plik nie istnieje. Szukam w Google, co to może być, jest kilka tematów, ale żadne rozwiązanie nie pomaga. Ostatecznie okazało się, że moduł Calc nie jest zainstalowany. Co??? Przed aktualizacją systemu wszystkie moduły były zainstalowane. Faktycznie czeka nas rok Linuksa. A kiedy znalazłem LibreOffice w Centrum Oprogramowania, to nie pokazało, że jest zainstalowany i można było zainstalować, tylko ciekawe, co by się wtedy stało, czy zainstalowałaby się osobna kopia w systemie. Doinstalowałem Calca przez apt.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: Też miałem coś podobnego, Kubuntu jakby co. Ale u mnie to wystapiło po tym jak zachciało mi się ściągnąć repozytorium ręcznie z najnowszą wersją LibreOffice. Ibstalowałem z plików *.deb. Po tej instalacji nie mogłem odpalić żadnego z programów Libre poprzez MENU>BIURO>LibreOffice. Sam moduł się odpalał, ale jak wybierałem plik czy to Writera czy Calca to twierdził że nie ma iakichś bibliotek. To samo jak w ten spsoób próbowałem odpalić
  • Odpowiedz