Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób z #testowanieoprogramowania ale ze specyfiką sprzętu / hardware.

Jak przy testach dokumentujecie wyniki w postaci przykładowo:
- uruchomiono alarm (dźwięk z głośnika)
- uruchomiono silnik/serwo
- diody sygnalizacyjne działają w odpowiedzi na dane zdarzenie

Robicie nagrania i wrzucał MP4 do Jiry/Testraila?
Czy wszystko opiera się na zaufaniu dla testera?

Co jeśli wyjdzie defekt na produkcji a tester dał pass i nie ma na to żadnych dowodów?

Wiem że są logi itd. ale chyba może być tak że w logach coś może być ok a na poziomie hardware brak efektu

#embedded #elektronika
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegrywam_przez_miasto: Wszystko zależy też od tego jakich ludzi masz w zespole i jak jesteś z nim dogadany. Ja staram się dokumentować wszystko bo często jest taka sytuacja że akceptuję jakiś temat on czeka jeszcze na sprawdzenie przez klienta, do tego momentu programiści wprowadzają jakieś zmiany i pojawia się regresja xD - klient mówi że nie działa a przecież działało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Robicie nagrania i wrzucał MP4 do Jiry/Testraila?

@przegrywam_przez_miasto: ostatnio miałem rozkmine, i wiesz co, jak testowałem rzeczy na visionie to nagrywałem raz testujac sprzet (sluchawki) ekran vision pro i wrzucilem faktycznie do ticketu xD

Pewnie mozna byloby to zrobic lepiej jakimis okularami ala ray
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: do tego stosuje się stress testy a nie dupochrony.
Jesli macie regresje mimo tego że był pass w teście manualnym znaczy ze macie SW który ma race condition. Takie rzeczy sie wyłapuje setkami tysięcy powtórzeń scenariusza testowego, najlepiej z jakimś elementem który wpływa na zachowanie urządzenia ale nie wpływa na wynik testu.
  • Odpowiedz