Wpis z mikrobloga

@dsi_: nie no, mielony nigdy nie był niedzielnym klasykiem. Ogólnie ten tu w zestawieniu buraczki i koperek to sam w sobie klasyk itp ale nigdy jako niedzielny. Schabowy albo cały kurczak za komuny.
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny Schabowy, narodowe danie z francuską panierką sprowadzone do naszego menu w latach 60. Takie narodowe jak żeberka w sosie bbq albo sernik. W Polsce zawsze jadło się mięso bez panierek tylko normalnie smażone czy pieczone duszone. A ci w---------ą co niedzielę schabowe, zdrajcy narodu

XD
  • Odpowiedz
@Multipurpose_Labels: o patrz pan. I pan tak na poważnie, że to taka świeża sztuka u nas? Wykop wciąż jednak uczy. Aż będę dziś coś szukał czytał. Ale faktem jest, że dla nas to były charakterystyczne rumsztyki, befsztyki itp. choć z tymi schabowymi to nie wiem czy wcześniej ze sznycli nie kopiowaliśmy.
A już jako rąk dygresja to gdzieś kiedyś zbalazlem kopie menu z jakiejś restauracji przy dworcu w Łodzi albo
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny kopiowaliśmy ze sznycla. Ale kuchnia w wielu przypadkach to zapożyczenia takie lub w różnych rejonach wymyślano podobne dania. Chociażby osławione kluski śląskie, z dziurką, kartacze i inne szare z ziemniaków surowych czy z gotowanych czyli kopytka kontra włoskie gnocchi. Historia pierogów też jest ciekawa.
  • Odpowiedz
@Viking- ale panierka została wymyślona we Francji i stosowana jak ktoś nie umiał gotować jako taka moda. W sensie trudno zrobić smażone mięso bez panierki żeby było wilgotne soczyste plus z głodu robiło się wszystko z resztek. Tak jak francuskie pleśniowe sery. Ktoś zjadł i nie umarł czyli ok xd Potem panierka się rozeszła po Europie
  • Odpowiedz