Wpis z mikrobloga

Wczoraj był gorący wpis przeciwko samochodom i że najlepiej jeździć zbiorkomem.
To ciekawe w jaki sposób masz
- zawieźć dziecko do szpitala awaryjnie
- pojechać awaryjnie do rodziców/dziadków
- podjechać załatwić cokolwiek SZYBKO, gdy mieszkasz w willi pod miastem
- w niedzielę pojechać nad jezioro ze znajomymi bo tak wam się wymyśliło
- pojechać zjeść coś do jakiejś przydrożnej kultowej knajpy
- pojechać do znajomego wieczorem, który mieszka na drugim końcu miasta albo pod miastem
Może i jakoś się da, ale tracisz sumarycznie dużo więcej życia na jakieś dojazdy/planowania etc.
Ktoś bez samochodu (w wieku 26+) mógłby się wypowiedzieć?
#samochody #zbiorkom #transportpubliczny
  • 97
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może i jakoś się da, ale tracisz sumarycznie dużo więcej życia na jakieś dojazdy/planowania etc.

@victordeleco2: ale sumarycznie tracisz duzo wiecej zycia posiadajac auto, bo trzeba je kupic, zarejestrowac, gdzies postawic, ubezpieczyc, przeglady srady, jak nowe to drogo a jak stare i tanie to sie bedzie psuc i trzeba naprawiac. No chyba ze potrzebujesz auta codziennie bo np. zbiorkom staje 3km od pracy albo masz 2 przesiadki i w sumie
  • Odpowiedz
masz auto to jeździsz wszędzie kiedy chcesz jak pan

@sotarKratos: ostatnio to nie za bardzo jak pan, bo tu tylko elektryki, tu nie mozna starymi dieslami, tu nie zaparkujesz bo jedyne wolne miejsca sa tylko dla tych co nie maja nog, ewnetualnie dla tych co maja bebech.

A jak masz elektryk to tez nie jak pan bo trzeba znalezc ladowarke i stac na niej 2 godziny.
  • Odpowiedz
  • 36
999

@An-Dagda: czyli zawsze będę dzwonił na 999 i niech wszyscy tak robią? XD

assistance, ale jak jezdzisz zbiorkomem to moze co najwyzej autobus ulec awarii to jedziesz nastepnym

@An-Dagda: i ile mi to zajmie w ciągu dnia? Zakładając, że pracujesz zdalnie musisz coś załatwić (krawca, pralnie, coś odebrać) więc wychodzisz na 35min a nie 2h. I nie - nie chce tego robić po pracy bo mogę to załatwić w
  • Odpowiedz
ale sumarycznie tracisz duzo wiecej zycia posiadajac auto, bo trzeba je kupic, zarejestrowac, gdzies postawic, ubezpieczyc, przeglady srady, jak nowe to drogo a jak stare i tanie to sie bedzie psuc i trzeba naprawiac. No chyba ze potrzebujesz auta codziennie bo np. zbiorkom staje 3km od pracy albo masz 2 przesiadki i w sumie dojazd trwa 2 godziny, tylko wtedy sie auto oplaca. A w wiekszosci przypadkow auto jest po prostu drogim
  • Odpowiedz
999

@An-Dagda: Ok, niech ci będzie bandyto

w sensie np. zalatwic 2 malpki zanim wejdzie delirka? To i tak wtedy nie mozna autem jezdzic

ale to ty chlasz a nie
  • Odpowiedz
@victordeleco2: w każdym z powyższych bierzesz taxi, ew. wynajmujesz auto.

Jeszcze kilka lat temu była to dość sensowna opcja, bo samochody normalnie traciły na wartości, a koszt taksówki był relatywnie niski.
  • Odpowiedz
@barman84 Koszt taksówki dalej jest relatywnie niski. Takim boltem przejedziesz całe miasto za 40 zł podczas gdy samochód kosztuje 100k. Wypadałoby mieć jeszcze wykupić miejsce w garażu podziemnym, żeby nie krążyć w kółko po osiedlu jak dziad, więc dochodzi kolejne 20-30k.
Dodaj jeszcze do tego koszty eksploatacji, ubezpieczenia i inne pierdoły i już w ogóle koszt taksówki wychodzi pomijalnie mały. A przynajmniej podjeżdżasz pod samo miejsce i nie musisz dodatkowo płacić
  • Odpowiedz
@victordeleco2: wykopki często są ze wsi i chcą żeby cały wykop i cała polska żyła jak na wsi. Temu też są tak popularne tu filmiki jak ktoś dowala kierowcom. Przecież wszyscy co mieli rozum już dawno przeszli na reddita czy olali wykop. Ja tu tylko jestem dlatego, że tylko na wykopie mogę spotkać ludzi takich jak ja i nie czuję kompleksów
  • Odpowiedz
czyli zawsze będę dzwonił na 999 i niech wszyscy tak robią? XD

@victordeleco2: a co kurde, zona ma zawal to zdychaj babo bo nie mam auta?

i ile mi to zajmie w ciągu dnia? Zakładając, że pracujesz zdalnie musisz coś załatwić (krawca, pralnie, coś odebrać) więc wychodzisz na 35min a nie
  • Odpowiedz
@An-Dagda: ja ci, panie wiem lepiej, powiem tyle, że dojazd komunikacja miejska do mojego miejsca pracy zajęła by mi 2h w jedną stronę i 5 przesiadek. Autem robię to w 30 minut. Ten przegląd raz w roku, czy kupno online ubezpieczenia w 3 minuty nie spowoduje, że zamienię samochód na autobus/pociąg.
  • Odpowiedz
dojazd komunikacja miejska do mojego miejsca pracy zajęła by mi 2h w jedną stronę i 5 przesiadek. Autem robię to w 30 minut

@G06DbT: tylko pytanie czy bys w ogole tam aplikowal jakbys nie mial auta?

No w tym przypadku auto ci przyspiesza troche rozwoj
  • Odpowiedz