Wpis z mikrobloga

#oneplus #android
Znajomy kupił One Plusa jest tam system OxygenOS 14.1 i ma jedną męczącą przypadłość. Kiedy połączy się z urządzeniem BT to automatycznie przełącza wszystkie wyjścia audio na ten BT.

Użytkownik ma aparaty słuchowe które łączą się do telefonu przez BT (ale tylko do różnych ustawień tych aparatów)

I teraz za każdym razem jak się telefon połączy z aparatami słuchowymi to automatycznie próbuje puszczać wszystko na te aparaty. I teraz trzeba wchodzić w ustawienia i przestawiać aby domyślnym wyjściem audio był głośnik.
Głównym problemem jest to, że rozmowy telefoniczne domyślnie lecą przez BT i nic nie słychać.
Patrzyłem w telefonie xiaomi i smasungu to można dla każdego urządzenia BT ustawić żeby rozmowy leciały przez głośnik a np muzyka leci normalnie przez BT. Czyli leci muzyka na głośniku BT ktoś dzwoni, odbieram i rozmowę mam standardowo przez głośnik telefonu.
Da się coś takiego ustawić w tym OnePlusie? Przeglądałem opcje i nic nie znalazłem.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@modzelem: Tak, ale w tym oneplusie nie ma takich opcji. Jedyne ustawienia wyjścia audio nie są w BT tylko trzeba z góry wysunąć opcje, potem jeszcze raz i obok kafelków jest ikonka ustawień "zębatka" i 3 kropki. Wciskam 3 kropki i mam opcje multimedialne i dopiero tam mogę wybrać globalne wyjście audio.I tam mam do wyboru albo głośnik albo urządzenie BT. I po wybraniu głośnika jest ok do momentu odłączenia
  • Odpowiedz
  • 0
@modzelem: no kurcze, wydawało mi się ,że wciskałem wszystko ale tych opcji nie widziałem, na innych telefonach potrafię to zrobić więc jako tako sobie radzę z androidem :) Przy okazji kolejnej wizyty sprawdzę jeszcze raz
  • Odpowiedz
  • 0
@modzelem: Jeszcze tak myślę, że w moim przypadku nie było tych opcji bo te aparaty słuchowe używają BT tylko do ustawień (jest dodatkowa aplikacja) Bo nawet jak telefon przełączy wszystkie media na BT to w tych aparatach i tak nic nie słychać.
  • Odpowiedz
  • 0
@modzelem: nie, właśnie nie oczekuję tylko nie chcę żeby telefon automatycznie przestawiał całe audio na BT w momencie podłączenia aparatów słuchowych. Bo i tak w nich nic nie słychać. Ale jak już pisałem przy okazji jeszcze raz pogrzebię w tych ustawieniach
  • Odpowiedz