Aktywne Wpisy

MLeko29 +256
Dzień dobry
źródło: 1000057259
Pobierz
dudi-dudi +1165
Wielka afera, bo różową za kolano złapałem w aucie.
Jedziemy sobie spokojnie z różową tam gdzie ona chce, więc prowadzę i złapałem ją za udo, kolano dla rozluźnienia atmosfery. A ta krzyki wrzaski, co ja wyrabiam, wysiadaj.
Kazała mi się przesiąść i że wracamy do WORDu i nie zdałem ¯_(ツ)_/¯
Może następnym razem pójdzie lepiej (。◕‿‿◕。)
#logikarozowychpaskow
Jedziemy sobie spokojnie z różową tam gdzie ona chce, więc prowadzę i złapałem ją za udo, kolano dla rozluźnienia atmosfery. A ta krzyki wrzaski, co ja wyrabiam, wysiadaj.
Kazała mi się przesiąść i że wracamy do WORDu i nie zdałem ¯_(ツ)_/¯
Może następnym razem pójdzie lepiej (。◕‿‿◕。)
#logikarozowychpaskow

Kupiłem sobie tunerek USB, konkretne ten:
https://www.aliexpress.com/item/1005005458489544.html
przeflashowałem zgodnie z instrukcją, bawię się właśnie pod programem Airspy, póki co jako antenę mając metr drutu wetknięty w gniazdko antenowe. Mieszkam tuż przy granicy Warszawy.
Póki co:
- elegancko odbieram pasmo radiowe FM
- w szumach i w zasadzie nieczytelnie odbieram ATIS z Okęcia
- ładnie widzę wszystkie obecne w domu piloty radiowe
ALE: chciałbym też zobaczyć, choć w formie prążka MUXy telewizji DVB-T2. A tego nie widzę wcale. Nadajnik MUX3 pracujący z mocą 10kW mam raptem 10-11km od siebie, więc nawet na gwoździu powinienem coś odbierać, a co dopiero na metrowym drucie. Tymczasem widmo w tej okolicy wygląda tak, jak na obrazku. O czymś nie wiem, czegoś nie ustawiłem, co tu, do odbioru tych stacji jest potrzebne? Czy jednak antena?
źródło: SDRSharp_fwlqyBamNC
PobierzTeraz odkryłem, że gdy zjadę w dół z czułością, spod szumów zaczynają mi wystawac jakies leciutko zarysowane nośne: 521,8MHz,
źródło: SDRSharp_0akyHwzL0I
Pobierzźródło: SDRSharp_NUyoVffc85
Pobierzźródło: COFDM_Airspy
Pobierz@dktr: tak, jestem tego świadom, ten prążek to jest pewnie nośna, która mi z szumów na mojej antenie" wystaje ciutkę bardziej. I tu niestety musiałbym kombinować, bo przy samplu pokazującym ta nośną, nie widzę "końców" muxa, nawet gdy ręcznie odstrajam okno. Przy wartości sample rate tej defaultowej widzę różnicę w oknie obejmującym muxa
@WR72: wiem o nim póki co zbyt mało, żeby się mądrzyć, ale to jest po prost cyfrowy tuner, sterowany z USB, ten mój odbiera wszystko z zakresu 25-1760MHz.
@dktr ale swoją drogą, myślałem, że znajdując się 10km od 10kW nadajnika TV odbiorę jego sygnał jednak ciutkę wyraźniej. Dobra, zaraz idę na strych podpiąć sobie jakąś antenę...
źródło: obraz
Pobierz@Jarek_P: no ale moment, widzisz go zajebiście wyraźnie, bo masz spektogram na czerwono, aż -40dB, czego oczekujesz więcej? ( ͡° ͜ʖ ͡°) gdy cały możliwy zakres odbioru jest zapełniony to nie widzisz różnicy i wyraźnych prążków
@dktr przy okazji, wyjaśniłbyś problem zatykania się tego tunera? Bo widzę
@aso824: prz czułości podbitej do 37dB :) Dalej pokazałem jak to wygląda bez podbijania czułości, była też mowa, że na antenie z drutu ten MUX mi wystaje z szumów o może 6dB
źródło: SDRSharp_i1MfYbJz7n
Pobierz@aso824: Aby to sensownie działało trzeba na wejściu dać dość wąskie filtry pasmowe na interesujące zakresy, inaczej jest kaszana jak się mieszka obok silnych nadajników.
@dktr: zrobiłem partyzancką przejściówkę i podpiąłem to do gniazdka domowej instalacji antenowej, ale mam w niej tylko FM i TV. I chyba niestety częstotliwości lotnicze są już przez filtr rozdzielacza wycinane, bo wydaje mi się, że tego ATISa powinienem słyszeć lepiej.
Już nawet oglądałem jakieś anteny dedykowane pod SDR, ale chyba nie rajcuje mnie to aż tak, żeby coś