Wpis z mikrobloga

Mireczki z #radio #sdr i może jeszcze #krotkofalarstwo pomożecie w drobiazgu?
Kupiłem sobie tunerek USB, konkretne ten:

https://www.aliexpress.com/item/1005005458489544.html

przeflashowałem zgodnie z instrukcją, bawię się właśnie pod programem Airspy, póki co jako antenę mając metr drutu wetknięty w gniazdko antenowe. Mieszkam tuż przy granicy Warszawy.
Póki co:
- elegancko odbieram pasmo radiowe FM
- w szumach i w zasadzie nieczytelnie odbieram ATIS z Okęcia
- ładnie widzę wszystkie obecne w domu piloty radiowe
ALE: chciałbym też zobaczyć, choć w formie prążka MUXy telewizji DVB-T2. A tego nie widzę wcale. Nadajnik MUX3 pracujący z mocą 10kW mam raptem 10-11km od siebie, więc nawet na gwoździu powinienem coś odbierać, a co dopiero na metrowym drucie. Tymczasem widmo w tej okolicy wygląda tak, jak na obrazku. O czymś nie wiem, czegoś nie ustawiłem, co tu, do odbioru tych stacji jest potrzebne? Czy jednak antena?
Jarek_P - Mireczki z #radio #sdr i może jeszcze #krotkofalarstwo pomożecie w drobiazg...

źródło: SDRSharp_fwlqyBamNC

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P: Anteny to nie są dedykowane do skanerów tylko na konkretne pasma. Zależy co się chce słuchać, ja tam cały dach bloku zawaliłem antenami na fale krótkie i przez półtora roku obleciałem 129 krajów stu watowym radiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr: znalazłem właśnie taką dedykowaną - coś pośredniego między wywiniętym druciakiem z parasola a szkieletem choinki, z wyglądu chyba ćwierćfala, wg opisu kryjąca po kawałku całe pasmo od 25Mhz do chyba końca UHF, o tym mówiłem. Ale nie, nie kupię, raz, że dość droga, a dwa -
po dachu mojego domu się ciężko chodzi :)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Nie istnieje taka antena co ma jakiś sensowny zysk w tak szerokim zakresie

@dktr: a na to przychodzą producenci anten siatkowych i mówią potrzymaj mi p--o :)
(tak, wiem, co siatki są warte. Ale kurcze, mnóstwo ludzi o tym nie wie i z powodzeniem ich używa)
U Ciebie są anteny począwszy od dołu zakresu fal krótkich, ja zaś mówię o samym VHF+UHF, może ciutkę rozciągniętym. To jest ta
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: Anteny siatkowe w UHF są całkiem skuteczne - a konstrukcyjnie to 4 dipole z reflektorem, wersje z VHF miały dodatkowy większy dipol a czasem nawet direktory. Ten discone sensownie działa tak od 80 MHz, na KF znacznie lepiej sprawdzi się 30 m druta zaczepione o drzewo, w 25 MHz 0 dB zysku to ma półfalowa antena o długości 5 m ;)
  • Odpowiedz