Aktywne Wpisy
Vukosky123 +8
#laptop #laptopy #gaming
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?

Rurururkowiec +20
Pierwszy raz robiłem badanie techniczne samochodu w 2008 r. i płaciłem za to 98 zł. Wczoraj rownież zrobiłem takie badanie i zapłaciłem 98 zł. Niesamowite, że przez 16 lat ta cena nie uległa zmianie, a może jeszcze dłużej? Ktoś pamięta kiedy te 98 weszło? Się teraz nie dziwię, że te stacje wyrastały jak grzyby po deszczu skoro nadal ta stawka jest dla nich wystarczająca. To dobrze pokazuje jak regulowane przez państwo ceny

Kupiłem sobie tunerek USB, konkretne ten:
https://www.aliexpress.com/item/1005005458489544.html
przeflashowałem zgodnie z instrukcją, bawię się właśnie pod programem Airspy, póki co jako antenę mając metr drutu wetknięty w gniazdko antenowe. Mieszkam tuż przy granicy Warszawy.
Póki co:
- elegancko odbieram pasmo radiowe FM
- w szumach i w zasadzie nieczytelnie odbieram ATIS z Okęcia
- ładnie widzę wszystkie obecne w domu piloty radiowe
ALE: chciałbym też zobaczyć, choć w formie prążka MUXy telewizji DVB-T2. A tego nie widzę wcale. Nadajnik MUX3 pracujący z mocą 10kW mam raptem 10-11km od siebie, więc nawet na gwoździu powinienem coś odbierać, a co dopiero na metrowym drucie. Tymczasem widmo w tej okolicy wygląda tak, jak na obrazku. O czymś nie wiem, czegoś nie ustawiłem, co tu, do odbioru tych stacji jest potrzebne? Czy jednak antena?
źródło: SDRSharp_fwlqyBamNC
Pobierzpo dachu mojego domu się ciężko chodzi :)
Obczaj jaka różnica przy odbiorze fal długich z tych anten. https://www.youtube.com/watch?v=Yp9rKkdpeMQ
źródło: pic
Pobierz@dktr: a na to przychodzą producenci anten siatkowych i mówią potrzymaj mi p--o :)
(tak, wiem, co siatki są warte. Ale kurcze, mnóstwo ludzi o tym nie wie i z powodzeniem ich używa)
U Ciebie są anteny począwszy od dołu zakresu fal krótkich, ja zaś mówię o samym VHF+UHF, może ciutkę rozciągniętym. To jest ta