Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób które długi czas jeździły na automacie i przeskoczyły na manual, warto?

Bo od zdania prawa jazdy czuły jakiś 14 lat jeźdzę tylko na automacie, aktualnie myślę nad wymianą auta na coś nowszego bo bardzo brakuje mi takich rzeczy jak tempomat, automatyczna klima (mam automaya) czy kamera cofania ew. czujniki parkowania i zastanawiam się czy manual też warto wrzucić do "must have" następnego auta?

Planuje iść do jakiegoś salonu zrobić próbna jazdę autem z manualem, ale i tak bardzo chętnie przeczytam przemyślenia osób które z automat przerzuciły się na manual
#motoryzacja #samochody
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GryllowameWazyvva: Jeżdżę tym i tym, według mnie większy komfort jazdy z automatem, pozostaje tylko obserwacja drogi, bez machania drążkiem zmiany biegów, szczególnie irytujące w korku :)
Oczywiście są też minusy, w manualnej masz większą kontrolę nad mocą, przyśpieszeniem.
  • Odpowiedz
manual jedynie fun jak weźmiesz mocny silnik i masz zajawkę na jazdę samochodem.
Automaty są zwyczajnie wygodniejsze i się przyzwyczaja człowiek do tej wygody
Jak pod butem masz sporą moc to manual daje trochę więcej frajd bardziej angażuje, wyczuwanie najlepszego momentu obrotowego i czujesz tę moc (nieco pozornie ale masz jakby wszystko pod kontrolą). Owszem są lepsze gdzie to sprawniej działa niż noga i ręka i są gorsze automatyczne gdzie czuć synchro
  • Odpowiedz
@GryllowameWazyvva: Jeśli to będzie jakieś weekendowe auto to może jeszcze, ale na co dzień wrócić do manuala? W elektryku teraz to nawet hamuję gazem i po hamulec sięgam rzadko, więc stopa leży w jednym miejscu. Pewnie, że jak będzie trzeba to wsiądę do manula i i będę machał stopami jakbym tańczył oberka, ale jeśli byłoby mnie stać to automat + tempomat bez dwóch zdań.
Rusz sobie parę razy manualem pod
  • Odpowiedz
@GryllowameWazyvva: jak mam automatem włączyć się na skrzyżowaniu z podporządkowanej albo wjechać na rondo dojeżdżając wolno do niego to szlak mnie trafia. Zawsze takiego laga ma automat, że mała bania. Już najgorzej te cvt skrzynie. Dsg przy 50km/h ma 7 bieg zapięty i jak wciskam gaz wjeżdżając na rondo to dopiero jak je przejade zredukuje , zrobię napęd i odczuwam przyspieszenie. Dlamnie niesamowicie jest to niebezpieczne. Już najgorzej jak tir
  • Odpowiedz
@GryllowameWazyvva: dużo ludzi buduje wyścigówki.
Ale wracając do sedna postu. Jeśli mówimy o aucie, którym będziesz jeździć do pracy, do rodziny, na wakacje itd. to automat jest jedynym właściwym rozwiązaniem.
Manual, tak jak wspomniałem, możesz sobie mieć w furce na tor, w klasyki czy w furce sportowej na weekendowe przejażdżki. Ale wachlowanie biegami w korku, w mieście to jest robienie sobie bez sensu pod górkę.
  • Odpowiedz
Mam pytanie do osób które długi czas jeździły na automacie i przeskoczyły na manual, warto?

@GryllowameWazyvva: Miałem okazję jeździć w życiu obiema skrzyniami, że się tak wyrażę i ten kto twierdzi, że manual jest lepszy jest upośledzony chyba (nie warto) zwłaszcza jak masz stać w korku na przykład automat jest dużo wygodniejszy poza tym jednak to, że automatycznie ci biegi wrzuca pewne podzespoły mniej zużywa
  • Odpowiedz
@trzaichlac69: Wszystko zależy od skrzyni. Są takie, które płynnie zmieniają biegi i nie ma takich sytuacji jakie opisałeś. Takie DSG można przeprogramować by w miarę ogarnąć tego laga.
  • Odpowiedz