Wpis z mikrobloga

Czy 1.85% oprocentowanie na euro jest lepsze niż jakbym wymienił to na złotówki i trzymał na koncie z oprocentowaniem 5.8%? Jak to sensownie policzyć #oszczedzanie #waluty
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Matodus nie da się tego sensownie policzyć, bo nie wiadomo jaki będzie kurs EUR do PLN, ale jeśli zakładać brak zmienności kursu to zawsze 5.8% będzie więcej 1.85%. a jeśli jeszcze chcesz PLN zamienić na EUR po to żeby je trzymać na lokacie, to dodaj do tego koszt przewalutowania, docelowo w dwie strony
  • Odpowiedz
@Matodus nie wiadomo ale możesz zaobserwować kursy np w ostatnich np 5 latach (pomijając wybuch wojny) i oceń. Sprawdź czysto teoretycznie jakbyś włożył jakąś kwotę rok temu na obie opcje to przelicz ile byś miał zysku teraz z ich obu.

1.85% to ponad trzykrotnie mniej niż 5.8, albo będziesz spekulować że euro wystrzeli albo zapobiegawczo zainwestujesz w złotówki.
  • Odpowiedz
@Matodus: tak jak koledzy piszą dość skomplikowane do policzenia, bo przy każdym oprocentowaniu będziesz musiał brać pod uwagę inflację w strefie euro + różnicę kursu do złotówki (chyba że docelowy plan zakłada emigrację do strefy euro całkowicie)
  • Odpowiedz
  • 0
W zasadzie to mam franki i po prostu nie wiem czy przerzucać na euro czy na złotówki, niestety we frankach nie ma lokat mnie interesujących
  • Odpowiedz