Wpis z mikrobloga

#programowanie #api #wykopapi

pytanko dla obeznanych w temacie...

aplikacyjkę zrobiłem (nawet dziś na mirko ją pokazałem), która sprawdza komenty i wpisy dowolnego usera w poszukiwaniu błędów ortograficznych. Fajnie wszystko, ale niestety jest limit 1500 żądań na godzinę.

Spoko, rozumiem. Myślę więc: zrobię logowanie.

Ale ku mojemu zdziwieniu limit jest per cała aplikacja a nie per user :/. Czyli przykładowo 100 userów zarżnie aplikację w 20 sekund...

Nie rozumiem więc jak działa np. Wykoparka... Mieści się w limicie 1500 żądań jak czytamy czyjeś komentarze? No way...

Jest jakaś nadzieja?

Dodam tylko że metody np. /profile/comments/ nie wymagają zalogowania, więc ciężko aby "transfer" nie obciążał całej aplikacji...

Ostatnim pomysłem na jaki wpadłem jest aby trzeba było wpisać do aplikacji swój własny api key oraz sekret aby z niej korzystać. Ale to mi się wydaje imperium stulejarstwa programistycznego... A może jedyna droga?
  • 25
@sylwke3100: Zbyt mała aktywność użytkownika.

Swoje API kierujemy tylko do aktywnych użytkowników serwisu. Jeśli nie możesz zwiekszyć aktywości, a koniecznie potrzebujesz klucza API - skorzystaj z formularza kontaktowego.
@sylwke3100: ogólnie ideą API jest to by mieć dostęp do wybranych informacji nawet bez posiadania konta. chce sobie napisać bota, kopiowanie treści czy coś takiego, co potrzebuje dostęp tylko do odczytu to czemu mam mieć wysoką aktywność konta?
@kradzionyLogin: No to zacznij się udzielać. Co to za problem. API jest dla użytkowników serwisu a ktoś z naprawdę naprawdę niską aktywnością (bo inaczej nie można twojej nazwać) nie może być traktowany jako pełnoprawny członek społeczności - użytkownik by korzystać ze wszystkich rzeczy skoro do wykopu nic nie wniósł