Wpis z mikrobloga

Co do robienia notatek na uczelni (zamiast kartek czy zeszytów) oraz dobre do czytania publikacji naukowych i robienia z nich notatek (czyli mazanie po nich albo jakieś notatki przypięte) i fajnie jakby była też opcja ze sprawnym tłumaczeniem czy szukaniem tłumaczenie słówek. Klasycznie rozważam remarkable 2 vs onyx (tutaj air 3 albo tab ultra c pro) vs ipad air. Pewnie normalnie bym szedł w apple, bo mam sprzęt z tego więc byłby ekosystem ale nie wiem czy przy czytaniu publikacji po jakimś czasie nie zaczęła, by mnie boleć głowa. Pisanie na ipadzie kiedyś testowałem w sklepie i było niby ok ale bez szału, nwm jak to wygląda na einkach. Słyszałem, że ludzie kupują tę folię co imituje papier na ipada.

#eink #remarkable #onyxboox #apple #ipad #ebook
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@agsbajahs co prawda korzystam z iPadów od 12 lat, ale do czytania preferuje ekran kindle. Głowa od iPada może Cię nie rozboli, ale oczy będą się męczyć.
Co do pisania, kwestia przyzwyczajenia. Folie paperlike niestety mają swoje wady, które mogą przeszkadzać: tarcie palcem oraz zniekształcenie kolorów taki efekt a’la tęczy w formie kropek np. na białym tle. ( ͠° °)
  • Odpowiedz
  • 0
@Smyk123456: a masz porównanie do kindla/remarkable? i dlaczego go 10.3? z tego co kojarzę to note airy są bardzo popularne, teraz jest ten note air 3c no i te tab ultra (ale te już droższe)
  • Odpowiedz
@agsbajahs no, to masz odpowiedź. Fajnie ten sprzęcik się prezentuje, aż zapisałbym się na jakieś studia. xD
No i przy iPadzie dochodzi jeszcze kwestia, że może Cię odrywać od czytania, kiedy na wyciągnięcie ręki masz praktycznie wszystko.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fox7er: tak o tym myślałem i wpadłem jedynie, żeby wszystko odinstalować xD ale znając siebie raczej wiem jakby to się skończyło. Dobra muszę posprawdzać czym się różnią te onyxe i czy potrzebuje koloru. Dzięki
  • Odpowiedz
@agsbajahs: niestety nie mam porównania do scribe. Brałbym go 10.3 bo ma bliżej ekran do pisania (nie ma tej 1mm przestrzeni, by umieścić diody podświetlające). Nigdy nie wezmę niczego z Boox super refresh bo drenuje niepotrzebnie baterię
  • Odpowiedz
  • 0
@Smyk123456: a brak podświetlenia nie przeszkadza? No i te kolory, jakoś nie widzę aktualnie powodów by tego potrzebować ale pewnie przyszłościowo warto by mieć. Jaki masz rysik?
  • Odpowiedz
@agsbajahs: wolę mieć czarnobiały ekran bo kontrast jest o wieeele lepszy. Kolory zaciemniają ekran. Nie używam w ogóle podświetlenia ekranu, natomiast dałbym wszystko za ekran bliższy do pena. Używam wacom one zamiast domyślnego booxa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Smyk123456: dobra to będę musiał jeszcze to przemyśleć. Mam kindla do czytania książek i podświetlenie w nim było i jest dla mnie kluczowe, nie wiem jak się to ma do einka. Kolory pewnie czasami mogą przydać jak w publikacjach pojawia się jakieś kolorowe wykresy
  • Odpowiedz
  • 0
@Smyk123456: a korzystales moze z remarkable 2? czytam na necie, że sam workflow na remarkable jest przyjemniejszy, podobno onyx ma słabe synchro, jest mocny lag przy zmianie stron (gdy jest sporo tekstu)
  • Odpowiedz
Poczytałem, pooglądałem recenzje i też skłaniam się ku onyxowi ale tab ultra c pro, jako że od lat nie posiadam nawet notebooka. Czekam do black friday. W tym czasie może coś więcej pojawi się na temat scribe 2, ale nie spodziewam się tu wszechstronności, jaką oferuję boox. W rm2 to w ogóle śmieszne, że norweska marka nie oferuje fizycznej klawiatury z polskimi znakami, a pan chińczyk owszem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kurkur: zamówiłem onyxa booxa go 10,3 i zobaczę co przyjdzie. Odpuściłem kolorowe wyświetlacze Kaleido bo sa kiepskie i jest gorsze pisanie (podobno teraz wchodzi jakaś nowa technologia) oraz te ekrany BSR bo drenują baterie. Ja chce mieć tylko notatnik i dobry czytnik pdfów (publikacja naukowe). Pewnie szedłbym w RM2, ale on głównie tylko pisanie, trochę gorzej tam z czytaniem i wielozadaniowością (jakieś translatory czy coś). Jak patrzyłem na ultra tab
  • Odpowiedz