Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#medycyna #lekarz
nie mam obecnie konta, ale przeglądam tagi medyczne i wpadła mi w oko dyskusja, w której poruszacie pracę na studiach medycznych
https://wykop.pl/wpis/78553653/wykopki-pisza-ze-tylko-bogatych-rodzicow-stac-na-u
Mam do was pytanie @gracilis @dr_Batman _i innych z podobnym doświadczeniem, bo jestem w takiej sytuacji, że muszę pracować na swoje utrzymanie i swoją decyzję o rozpoczęciu tych studiów odkładam w czasie. Odłożyłem trochę kasy, ale szału nie ma. Każdy mi mówi, że nie idzie połączyć studiów na lekarskim z pracą. No to jak to ogarnialiście z nauką? Pracowaliście od początku? Pełny etat? Złożyłbym papiery w przyszłym roku, ale boję się, że mimo elastycznej pracy zawalę naukę i takie studiowanie nie będzie miało żadnego sensu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: W medycynie nie ma obecnie przyszłości. Za 6 lat to będzie nadprodukcja, nie wiem po co się szarpać. Ju teraz trudno zrobić speckę. Ja pracowałam w różnych miejscach na pół etatu po nocach, rano szłam na zajęcia. Potem dawałam korki z chemii i Biologii to już było całkiem opłacalne więc godzin wychodziło mniej ale to już na starszych latach jak zajęć było mniej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zmarnujesz 6 lat życia żeby potem przez rok robic za frajera na stażu a potem przez 5/6 lat robic rezydneture w losowym miejscu a nie tam gdzie chcesz i na dodatek będziesz zdany na to miejsce pracy przez 5/6 lat.
Przeniesienie tylko na drugi koniec polski. Ordynatorzy oddziałów znają się i jak jednemu podpadniesz to u reszty w okolicy masz p--------e
  • Odpowiedz
pracowalem na pelen etat i bylo spoko. Medycyna nie ma sensu. Teraz jest eldorado, ale robia dokladnie to samo coi z prawem- otwieraja w kazdej pipidowie medycyne. O dziwo na etacie zarabialem wiecej niz na stazu - jakies 2,5 raza wiecej bo siedzialem na biznesowym call centre wtedy w jezyku niemieckim.

prawo mouzna skonczyc bylo w kazdej mysiejdziurze malej na wyzszej szkole lansu i bounceu i to samo robia z medycyna.

na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @dr_Batman @lorafenus @gracilis

Wspomnieliście tylko o samych wadach bycia lekarzem, ale o zaletach już nic, a jest ich bardzo dużo. Przede wszystkim:

1. Najlepsze zarobki ze wszystkich zawodów i to tuż po skończeniu studiów (mam świadomość, że studia trwają dłużej niż każde inne). Pokażcie mi zawód, który na dzień dobry tuż po studiach ma zarobki rezydenta. Dla deficytowych zgodnie z rozporządzeniem zasadnicze wynagrodzenie wynosi „w pierwszych dwóch
  • Odpowiedz
@Deryl: trochę myślenie zyczeniowe w tym co piszesz. Zakładasz raczej otymistyczny plan w którym wszystko idzie z górki.
Problem jest taki ze dla większości lekarzy praca jest tylko w ośrodkach państwowych i bardzo często jest ich tylko kilka na województwo. Jeden konflikt z szefem albo kimś ważnymi masz p--------e
  • Odpowiedz
@Deryl: ty wychodzisz z założenia że jak jest dobrze to dobrze będzie zawsze. Obecnie jesteśmy w piku zwrobkow co wynika z 30 lat niedofinansowania i marnej edukacji. Zarobki bgly gówniane więc ludzie odchodzili z zawodu. Teraz jest niedobor ale to się skonczy. Nic nie trwa wiecznie.
Będzie dramat.
  • Odpowiedz
@gracilis: dla kogo bedzie dramat to bedzie. Elity ustawia sie jak zawsze, plebs lekarski zaplaci obnizeniem standardow zycia i na nich sie hejt wyleje. Kogo nie znam to od lat inweastuje wszystko co moze aby jak najszybciej z tego guana zwanego medycyna uciec.
  • Odpowiedz