Wpis z mikrobloga

Hej, planuje złożyć sobie platformę na homelab na amd Ryzen 7 5700g. Mam jednak problem z wyborem płyty głównej, zależy mi na 4 slotach pamięci, bo na początek chce wrzucić 2x32gb. Chciałbym aby rdzeniow było mnogo, ale żeby cena była spoko. Planowałem na płytę wydać max 500 zeta. Ewentualnie czy może opłaca się coś innego? Np. Ryzen bez iGpu?mam jakąś starą kartę graficzną, więc powinno być spoko. Zużycie prądu nie jest dla mnie krytyczne, bo będę uruchamiał tego kompa tylko jak będzie potrzebny. Na płytę, RAM i proca mam powiedzmy 2000 złotych polskich. 5700g myślałem, bo nie potrzebuje nic większego. #programista15k #pcmasterrace #komputery #kiciochpyta #amd #homelab
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Czapelek: Wlasnie do tej pory moja wiedza na temat kupowania sprzętu wygladała tak, ze wchodziłem sobie na Apple.pl i kupowałem maka. Niestety mam projekty, które wymagają x86 i potrzebuje maszyny na proxmoxa. Dysk nvme mam, zasilacz i 4 talerze na dane też. Potrzebuje procesora, płyty i pamięci. Zastanawiam się trochę nad ryzenem 9, ale nie wiem czy to nie jest overkill, no i potrzebuje wtedy grafiki, chociaż mam starego rado
  • Odpowiedz
@BreathDeath: Szczerze jak masz 2k na CPU mobo i RAM, to poszedłbym w 8700G/B650/32GB RAM, aniżeli pakować się w stare AM4. Fakt, że może delikatnie przekroczyć budżet +- 200-300zł ale imo warto ze względu na dłuższe wsparcie, a potem możesz sobie zmienić CPU na coś mocniejszego. Jakbyś czegoś potrzebował więcej służę pomocą, Ponegocjować zawsze można, ratki 0%, leasingi itp. mogę ogarnąć :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Czapelek: Patrze i nie zależy mi na nowszej platformie. Lepiej już bym dołożył do większej ilości rdzeni. Do tego 64gb pamięci to must have dla mnie. 32 mogłoby być za mało. Nie zależy mi na graniu w gry, tylko na uruchamianiu maszyn wirtualnych pod proxmoxem.
  • Odpowiedz
@BreathDeath: za 2300 jesteś w stanie ogarnąć nawet 5950x/MSI B550-A PRO/Patriot 64GB 3600MHz CL18 co już da konkretnego kopa, + do tego musiałbyś ogarnąć kartę typu 1650/1660 żeby to miało ręce i nogi i trochę tego Vramu pod maszyny wirtualne było, koszt +- 150-250zł dodatkowe. bo tego 6770 nie ma sensu ze względu na pobór prądu a i też nikłą wydajność.
  • Odpowiedz
  • 0
@Czapelek: m2 to bym chciał dwa złącza. Sata to wystarcza 4, więcej nie potrzebuje.

Popatrzę na to co pokazałeś. Dziękuję.
Maszyny wirtualne to tryb tekstowy, ewentualnie Windowsy po remote desktop, więc grafika to bez znaczenia.
  • Odpowiedz
  • 1
@Czapelek: właśnie patrzę i ten Ryzen 9 to sztosik, do tego ram i płyta to byłoby spoko jak dla mnie. Co do grafiki to zostawię sobie swoją i olewam. Spokojnie wtedy mieszczę się w 2k PLN. :)
Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz