Wpis z mikrobloga

Totalnie hipotetyczna sytuacja: Dostajesz milon dolarów za zabicie losowej osoby i nie ponosisz za to konsekwencji, idziesz na taki układ? Ciekawy jestem jak bardzo konsekwencja kary odstrasza ludzi od takich zachowań.

#psychologia #prawo #policja #pytanie #kryminalne

Zabijam losowego człowieka za milion dolarów

• Tak 50.8% (150)
  • Nie 49.2% (145)

Oddanych głosów: 295

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Halski-patrol: nie wiem czy byłbym w stanie z czymś takim żyć potem, że pozbawiłem życia hipotetycznie jakiegoś dobrego człowieka, czyjeś dziecko, czyjegoś rodzica, w zamian za równowartość 4 mieszkań w jakimś wojewódzkim w Polsce
  • Odpowiedz
w zamian za równowartość 4 mieszkań w jakimś wojewódzkim w Polsce

@Agata: Kwota robi dla Ciebie różnice? Skoro tak to podwyższam stawkę do 100 milionów i ponawiam pytanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Było kiedyś takie opowiadanie sf, nie pamiętam tytułu, facet dostał dostał poczta pudełko z czerwonym przyciskiem i informację że jak go wciśnie to ktoś umrze a on dostanie milion dolarów.

Długo trwało, ale w końcu się skusił.

Następnego dnia dowiedział się, że jego żona i dzieci zginęły w wypadku samochodowym a on dostanie z odszkodowania million dolarów....
  • Odpowiedz
nie wiem czy byłbym w stanie z czymś takim żyć potem, że pozbawiłem życia hipotetycznie jakiegoś dobrego człowieka, czyjeś dziecko, czyjegoś rodzica, w zamian za równowartość 4 mieszkań w jakimś wojewódzkim w Polsce

@eaxata: to wybierz obsranego żula, albo polityka
  • Odpowiedz
@Halski-patrol: Gdybym w puli opcji mógł wybrać śmierć Putina czy innego Kim Dzong Una to nawet bym się nie wahał. Zabicie pewnych ludzi naprawdę uczyniłoby świat dużo lepszym miejscem. Mógłbym nawet z hajsu zrezygnować, uczucie dobrego uczynku by mi wystarczyło w zupełności.
  • Odpowiedz
Beka z tej ankiety, każdemu z podludzi na "tak" się albo wydaje że im wylosuje hitlera czy putina (albo sami będą mogli wybrać xd), albo że osiągnęli ten mistyczny chłód i im nieważne kogo skoro za grubą bańkę.
  • Odpowiedz
@Halski-patrol: Nie wiem jak teraz, ale dawniej dzieci się specjalnie brało na świniobicie, oprawianie, bicie kur. Do tej pory pamiętam jak kura bez głowy uciekła i tryskała po całym podwórku, a głowa żyła bez ciała z 2min. Może mało we mnie empatii do ludzi których nie znam
  • Odpowiedz