Wpis z mikrobloga

Mam w PC 3 dyski (M2-system, SSD i HDD). Jaki może być powód, że nagle przestał mi się ładować system kiedy wpięty jest SSD i czasami HDD? Na samej M2 gdzie jest system zawsze się podnosi. M2+HDD praktycznie bez problemu a z SSD blokuje się albo na samym czarnym ekranie z podświetleniem albo na logo płyty głównej.
#pcmasterrace #komputery
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZmyslonyNick: A czy w każdej kombinacji ładuje z M.2?
Czy z podłączaniem sobie zmienia kolejność ładowania (lub loader który ładuje)?

Czy na HDD są pozostałości po programmie ładującym (np. partycja EFI z loaderami)?
  • Odpowiedz
@beer_man: Nie doczytałeś, sam M.2 system podnosi, podpięcie SSD psuje start więc jak może system być na 2 dyskach, skoro na 1 wstaje bez problemu.

@sirpingus Nie masz jakiejś płyty za 50zl gdzie podpięcie ssd sata blokuje slot m.2?

Sprawdź inne wejścia sata bo tańsze modele mają wybór albo sata albo m.2 na różnych slotach i możesz sobie po prostu wyłączać m.2 wpinając ssd w slot sata1 na przykład
  • Odpowiedz
  • 0
@MePix: płyta MSI B360A-PRO, dzisiaj zaktualizowałem BIOS, wszystkie sterowniki też aktualne. Ten trop raczej nie aktualny bo tak jak dopisałem, dosyć długo działało bez problemów.
  • Odpowiedz
@ZmyslonyNick: A sam SSD jest widoczny? Może masz walnięty SSD sata i on powoduje błędy przez uszkodzenie swoje.

Miałem taki dysk co blokował system bo miał bad sector
  • Odpowiedz