Wpis z mikrobloga

Cześć. Pytanie dla koleżanki. Doświadczała mobbingu w pracy, więc zgodnie z artykułem 55 § 1¹ postanowiła wypowiedzieć umowę o pracę ze skutkiem natychmiastowym. Na wypowiedzeniu wymieniła przykłady mobbingu i odesłała dokument wraz z fantami pracowniczymi na adres firmy. Nie ma zamiaru domagać się odszkodowania, a chciała jedynie już odejść i zabezpieczyć się na wypadek, gdyby zarzucono jej porzucenie pracy z pominięciem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia. Dowodów na mobbing nie posiada i tu pojawia się pytanie. Czy powinna obawiać się potencjalnej sprawy sądowej z racji na brak tych dowodów? I czy w ogóle dalsza eskalacja jest prawdopodobna, gdy sama nie będzie domagać się odszkodowania? Z góry dzięki za odpowiedź.

#praca #pracbaza #prawo #prawopracy #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lurid: Już czaruję z magicznej kuli, ale co do zasady tak pracodawca może skierować sprawę do sądu pracy i nie zgadzać się na wypowiedzenie z jego winy, tym bardziej że jak sam opisałeś znajoma dowodów nie ma żadnych, a papier przyjmie wszystko¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Lurid mieć raptem 2 tygodnie wypowiedzenia i z czymś takim w ciemno wyskakiwać? Niektórzy mają nasrane w głowie. Bez konkretów to niestety tel wygląda.
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht: Bardziej interesuje mnie czy koleżanka z tego powodu może mieć jakieś problemy np. finansowe. Z tego co wiem artykuł 55 § 1¹ zobowiązuje pracodawcę do wypłacenia pensji za okres wypowiedzenia. Orientujesz się czy w takim przypadku sąd nakazałby jedynie oddać pieniądze za te 2 tygodnie czy coś więcej?

@sberatel 2 tygodnie pracy w miejscu, w którym jesteś poniżany to dużo. Napisałeś "tel wygląda". Miałeś na myśli "tak wygląda"?
  • Odpowiedz
@Lurid: No ale on ma rację pisać wypowiedzenie na podstawie 55 po 2 tygodniach pracy to nawet dla sądu będzie dziwne przy braku dowodów etc. co do kwestii finansowej nie chce się wypowiadać bo nie mam aż takiej wiedzy.
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht: Nie po 2 tygodniach pracy tylko przy 2 tygodniowym okresie wypowiedzenia. Koleżanka pracowała w firmie ponad 4 miesiące.
  • Odpowiedz
@Lurid sprawa wygląda tak - umowa została rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym przez skutecznie doręczone oświadczenie twojej koleżanki. Pracodawca jeżeli uzna, że został przez to pokrzywdzony może wystąpić do sądu pracy o odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za 2 tygodnie okresu wypowiedzenia. Czy komuś będzie się chciało kopać za te parę złotych? Nie. Koleżanka zrobiła wszystko dobrze
  • Odpowiedz