Wpis z mikrobloga

Wczoraj jakiś Mirek napisał zdumiony post, że ludzie jeżdżą na wakacje i to dla nich normalne - to ja napiszę z drugiej strony: za to będę wdzięczna mojemu ojcu do końca życia. Mama jest skąpa i było jej szkoda kasy, ale tata zawsze dbał, żebym w wakacje pojechała gdzieś za granicę na kolonie - mówił, że nie wiadomo jak mi się życie ułoży, więc póki ich było stać, chciał żebym coś zobaczyła. To, ile nauczyłam się na wyjazdach samodzielności, angielskiego, ogarnięcia, jak zobaczyłam, że można żyć lepiej (ale i gorzej) niż w Polsce to były bezcenne lekcje. Dzięki tateł.

#podroze #podrozujzwykopem
  • 128
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 276
@bulba1605 myślę, że nawet jakbyś zaczęła jeździć jako dorosła ze swoimi pieniędzmi to szybko byś ogarnęła. Natomiast Mati to człowiek uzalajacy się nad sobą i nie warto nawet mu odp. Zaproponowałam wyjazd, to jednak "nie chce" xS
  • Odpowiedz
@bulba1605: możesz ten wpis zlinkować? Chcę sobie poczytać bo też jestem z domu gdzie koncept wyjazdu wakacyjnego nie istniał i jest dla mnie trudne zmienić mindset.
  • Odpowiedz
  • 120
@Konkol: Ludzie mają problem wstać z łóżka, umyć się, ‚wyjść do ludzi’, ale wiadomo - użalają się nad sobą i im się nie chce XD Nie masz racji, jak pewnych wzorców i zachowań nie zaszczepisz za młodu potem będzie trudno. I wspierający starzy (albo przynajmniej jeden stary jak u OPki) też są ważni
  • Odpowiedz
@bulba1605 ja to też tak widzę. Jako dorosły staram się podróżować w różne miejsca i uważam, że bardzo dużo mi to dało. Jako dzieciak bardzo mało podróżowałem, bo matka się bała samolotów i uważała, że za granicą coś złego się może stać bo bariera językowa. A w ogóle to na temat każdego kraju miała jakieś negatywne stereotypy.

Teraz to właściwie nie mogę powiedzieć, żebym jakąś podróż ocenił źle. Nawet jeśli gdzieś
  • Odpowiedz
@bulba1605 Też nie rozumiałem podróżowania bo nigdy nie miałem okazji spróbować bo bieda mocno xD dopiero kiedy się usamodzielnilem i mogłem sobie pozwolić na takie tripy, zakochałem się w Europie. Teraz jestem chory jak raz na 3 miesiące gdzieś nie polece. I też mi nie przeszkadza lecieć samemu jak @Konkol, a Mati niech gnije xD
  • Odpowiedz
@bulba1605: mnie to tylko interesuje jakiego to ogarnięcia i samodzielności nauczyłaś się na koloniach. A tak to spoko, chcesz podróżować to podróżujesz, ale w dzisiejszych czasach mit, że podróże kształcą to już trochę przeżytek w momencie kiedy każdy za sprawą jednego kliknięcia może pojechać w dowolne miejsce na świecie. Hobby jak każde inne.
  • Odpowiedz
@bulba1605: raz mnie tata zabrał nad jezioro, nawet nie wyszedłem z samochodu bo zaraz musieliśmy wracać bo po drodze do jakiegoś znajomego zajechał i przegadał z 2-3 godziny xd

Poza tym pierwszy raz gdzieś byłem w wieku 26 lat nie licząc jednej wycieczki szkolnej za 5zł xd (poważnie tyle kosztowalo) i jednej którą sobie wywalczyłem xdd
  • Odpowiedz