Aktywne Wpisy

PIAN--A_A--KTYWNA +276
Zasady znacie
#glupiewykopowezabawy
#glupiewykopowezabawy
źródło: temp_file898525130374191316
Pobierz
Lardor +313
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file898525130374191316
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Czy w poniższym configu są jakieś dziury logiczne czy znane niekompatybilności?
Czy da się to postawić całkowicie offline, jedynie z pendrivem do przeniesienia danych (jak iso systemu)?
Założenie jest takie, że system ma być do postawienia w całości offline, bez przejmowania kluczy API czy innego flashowania firmware. Początkowo miałem tutaj Tuyę, ale okazuje się że w ZHA jest oszukane offline ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Cena jest istotna, ale nie priorytetem. Jak są jakieś zdecydowanie lepsze propozycje to jestem otwarty na sugestie.
Docelowo chcę mieć automatykę zarządzaną z telefonu oraz mojego PC plus fizyczne przełączniki (kostka, tagi). Być może także Google Home
1- GUI VM #homeassistant OS (plus sterowanie z Google'a)
2- bramka - SLZB-06 (jeśli ogarnie Zigbee+Thread)lub ZBDongle-E (i później osobno Thread)
3- żarówka biała E27 - TRADFRI 605.456.73
4- żarówka RGB E27 - TRADFRI 305.474.71
5- rozłącznik 230V - INSPELNING 405.698.39
6- przełącznik/przycisk - Aqara Magic Cube T1 PRO
7- czujniki - Aqara F11des66ds (otwarcia), Aqara MCCGQ11LM (ruchu) VINDSTYRKA (powietrza)
8- sterownik rolet - Aqara RSD-M01
9- termostat - Aqara E1 Zigbee
9- inne - odkurzacz?, FÖRNUFTIG (dumb), Aqara GYXYD11LM, https://www.home-assistant.io/blog/2020/09/15/home-assistant-tags/
PS: Raspberry Pi 2 - jest sens próbować stawiania ww. na takim dziadku? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#inteligentnydom #zigbee #smarthome
@Aramil: odpuść - taki setup to już wystarczająco dużo, żeby malinka się spociła, a za tydzień dorzucisz coś jeszcze i klęknie. Do tego brandzlowanie się z kartami SD/dyskiem zwisającym na kablu. A zaraz postanowisz sobie ustawić recorder na osobną bazę mysql/postgress, dorzucić TTS/STT,
Kup jakiś terminal pokroju HP T630
@Aramil: rozwiniesz?
@Aramil: nie minie miesiąc i albo FS ci się rozjedzie, albo wydajność padnie na tyle, że będziesz miał dość.
@rumcajs668:
https://github.com/rospogrigio/localtuya opisuje full local jako możliwe, ale "is strongly suggested" aby chmury używać. Wspomina też o okazjonalnej konieczności aktualizacji lokalnego klucza. Ja to rozumiem jako "a używaj se, ale nie zdziw się jak się samo rozwali w najmniej odpowiednim momencie". Wystarczająco wiele razy widziałem Linuxowe rozwiązania które "powinny działać", szkoda mi na to nerwów ¯\(ツ)/¯
@mirekwirek:
@testuser: Jak jest cel/zastosowanie używania tak silnych setupów? Nie chciałbym duplikować funkcji które spełniają mi inne sprzęty (NVR, NAS'y).
@bialy100k: będzie długo, ale jak pytasz, to proszę:
sporo zależy od tego, na co pozwala sprzęt, który masz i co chcesz osiągnąć, po kolei:
- NVR - nie tykaj, monitoring ma działać zawsze i niezależnie od smart-home - IMO jedyna rozsądna opcja do ONVIF do zabawy z obrazem z kamer (frigate, rozpoznawanie obiektów, powiadomienia) przy
Nie mam pojęcia. Ale na pewno nie tyle, żeby dokupować sprzęt i rezygnować z wygodnego "wszystko w jednym" na rzecz rozrzucania usług. Nie mam tego tyle, żeby znacząco wpływało na wydajność w grach więc i szkoda zabawy.
A usług mogę postawić niemal nieskończenie wiele, ale
HA ma być zupełnie oddzielnym bytem - ale fajnie jeżeli może korzystać z wykrywania informacji ze strumienia ONVIF generowanych przez kilkanaście kamer
źródło: HA
PobierzJa zaczynałem od netbooka Samsung NC10 z Intel