Wpis z mikrobloga

Ok, kontynuacja mojego wpisu.
Czy w poniższym configu są jakieś dziury logiczne czy znane niekompatybilności?
Czy da się to postawić całkowicie offline, jedynie z pendrivem do przeniesienia danych (jak iso systemu)?

TLDR: Pod kontrolą Home Assistant na VM'ce i bramki SMLighta lub Sonoffa mam tu mix urządzeń Ikea i Aqara. Żarówki, gniazdka, czujniki do drzwi, PIR i powietrza, sterowniki kaloryfera i rolet oraz bajery (lampka, odkurzacz, oczyszczacz powietrza usmartowiony gniazdkiem, czytnik RFID). Sterowane z telefonu (Google), PCta i przycisków.

Założenie jest takie, że system ma być do postawienia w całości offline, bez przejmowania kluczy API czy innego flashowania firmware. Początkowo miałem tutaj Tuyę, ale okazuje się że w ZHA jest oszukane offline ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Cena jest istotna, ale nie priorytetem. Jak są jakieś zdecydowanie lepsze propozycje to jestem otwarty na sugestie.
Docelowo chcę mieć automatykę zarządzaną z telefonu oraz mojego PC plus fizyczne przełączniki (kostka, tagi). Być może także Google Home

1- GUI VM #homeassistant OS (plus sterowanie z Google'a)
2- bramka - SLZB-06 (jeśli ogarnie Zigbee+Thread)lub ZBDongle-E (i później osobno Thread)
3- żarówka biała E27 - TRADFRI 605.456.73
4- żarówka RGB E27 - TRADFRI 305.474.71
5- rozłącznik 230V - INSPELNING 405.698.39
6- przełącznik/przycisk - Aqara Magic Cube T1 PRO
7- czujniki - Aqara F11des66ds (otwarcia), Aqara MCCGQ11LM (ruchu) VINDSTYRKA (powietrza)
8- sterownik rolet - Aqara RSD-M01
9- termostat - Aqara E1 Zigbee
9- inne - odkurzacz?, FÖRNUFTIG (dumb), Aqara GYXYD11LM, https://www.home-assistant.io/blog/2020/09/15/home-assistant-tags/

PS: Raspberry Pi 2 - jest sens próbować stawiania ww. na takim dziadku? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#inteligentnydom #zigbee #smarthome
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

PS: Raspberry Pi 2 - jest sens próbować stawiania ww. na takim dziadku? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Aramil: odpuść - taki setup to już wystarczająco dużo, żeby malinka się spociła, a za tydzień dorzucisz coś jeszcze i klęknie. Do tego brandzlowanie się z kartami SD/dyskiem zwisającym na kablu. A zaraz postanowisz sobie ustawić recorder na osobną bazę mysql/postgress, dorzucić TTS/STT,

Kup jakiś terminal pokroju HP T630
  • Odpowiedz
  • 1
https://www.home-assistant.io/integrations/ kategoryzuje Tuyę jako chmurową (zapewne z powodu poniższego)
https://github.com/rospogrigio/localtuya opisuje full local jako możliwe, ale "is strongly suggested" aby chmury używać. Wspomina też o okazjonalnej konieczności aktualizacji lokalnego klucza. Ja to rozumiem jako "a używaj se, ale nie zdziw się jak się samo rozwali w najmniej odpowiednim momencie". Wystarczająco wiele razy widziałem Linuxowe rozwiązania które "powinny działać", szkoda mi na to nerwów ¯\(ツ)/¯
@mirekwirek:
  • Odpowiedz
@bialy100k: zerknij na post @testuser, wymienia tam kilka maszynek wartych uwagi. Poszedłbym w nie zamiast tego co masz. VM/docker przydaje się jak chcesz mieć kilka usług, masz wydzielone zasoby, możesz zrobić backup, etc. To przydatna sprawa. Proxmox? Możesz postawić, ma całkiem wygodny GUI. Ułatwia konfigurację vm. Dodatkowo, jeśli się wciągniesz w homelab i postawisz drugi serwer z proxmoxem to zrobisz z nich klaster. Co daje jeszcze większe możliwości.
  • Odpowiedz
@Aramil: tak z ciekawości, ile mocy pobiera ten pc że go chcesz zostawić na całą dobę? Pomiędzy HA a NAS masz całe mnóstwo usług które możesz sobie postawić:)
  • Odpowiedz
@bialy100k nie chce mi się już tego po raz n-ty pisać ( ͡ ͜ʖ ͡) prześledź sobie moje komentarze na tagach #homelab i #homeassistant - prawię i o sprzęcie i o zaletach/wadach proxmox, do tego poczytaj odpowiedzi innych w tych wątkach i dokonaj wyboru
  • Odpowiedz
jakiś terminal pokroju HP T630 czy WYSE 5070 albo coś nowego na N100

@testuser: Jak jest cel/zastosowanie używania tak silnych setupów? Nie chciałbym duplikować funkcji które spełniają mi inne sprzęty (NVR, NAS'y).
  • Odpowiedz
Jak jest cel/zastosowanie używania tak silnych setupów? Nie chciałbym duplikować funkcji które spełniają mi inne sprzęty (NVR, NAS'y).

@bialy100k: będzie długo, ale jak pytasz, to proszę:
sporo zależy od tego, na co pozwala sprzęt, który masz i co chcesz osiągnąć, po kolei:
- NVR - nie tykaj, monitoring ma działać zawsze i niezależnie od smart-home - IMO jedyna rozsądna opcja do ONVIF do zabawy z obrazem z kamer (frigate, rozpoznawanie obiektów, powiadomienia) przy
  • Odpowiedz
  • 0
tak z ciekawości, ile mocy pobiera ten pc że go chcesz zostawić na całą dobę? Pomiędzy HA a NAS masz całe mnóstwo usług które możesz sobie postawić:)

Nie mam pojęcia. Ale na pewno nie tyle, żeby dokupować sprzęt i rezygnować z wygodnego "wszystko w jednym" na rzecz rozrzucania usług. Nie mam tego tyle, żeby znacząco wpływało na wydajność w grach więc i szkoda zabawy.
A usług mogę postawić niemal nieskończenie wiele, ale
  • Odpowiedz
@testuser: Ależ pod żadnym pozorem NIE chcę "dodawać" jakichkolwiek funkcjonalności do działających od dawna NAS'ów i NVR - każdy z nich ma robić WYŁĄCZNIE to, co robi i nic innego (zresztą dlatego są rozdzielone, a nie używam samego NAS'a) - chodzi o bezpieczeństwo i danych i nagrań. :)

HA ma być zupełnie oddzielnym bytem - ale fajnie jeżeli może korzystać z wykrywania informacji ze strumienia ONVIF generowanych przez kilkanaście kamer
bialy100k - @testuser: Ależ pod żadnym pozorem NIE chcę "dodawać" jakichkolwiek funkc...

źródło: HA

Pobierz
  • Odpowiedz
@bialy100k: IMO śmiało możesz wystartować na tym, co masz. Ten NUC, o ile działa, powinien starczyć na dłuuugo. Z doświadczenia: zanim w 100% będziesz zadowolony z efektu, przeorasz HomeAssistant co najmniej kilka razy. Jak stwierdzisz, że sprzęt klęka, wtedy pomyśl o nowym - da się przenieść config HA bez stawiania go od 0, kwestia cierpliwości i samozaparcia do ogarnięcia czasem nieoczywistych problemów.
Ja zaczynałem od netbooka Samsung NC10 z Intel
  • Odpowiedz
@testuser: Dzięki :) Ogólnie postawy PC ogarniam w miarę sprawnie, ale każda nowa "filozofia" systemu którego nie znam to konieczność pokonania pierwszej, najgorszej - bo stromej górki na "learning curve".
  • Odpowiedz