Wpis z mikrobloga

Chcę postawić #inteligentnydom na Zigbee2MQTT. Szukam dwóch rzeczy: poradnika "na start" oraz sugestii konkretnych urządzeń/aplikacji:
* PC do hostowania już mam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1- GUI #homeassistant
2- bramka
3- żarówka RGBW E27 z dobrym CRI
4- żarówka RGB E27 byle tania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5- rozłącznik 230V
6- przełącznik/przycisk
7- czujnik obecności (mile widziany taki, który można regulować i zareaguje lub nie na człowieka/kota/obu zależnie od ustawień)
8- sterownik rolet (cały zestaw do takich typowych zwijanych)
9- odkurzacz
0- na przyszłość też switch

Co do poradnika: Tutaj jest wystarczająco żeby bezboleśnie połączyć kropki? https://stevessmarthomeguide.com/using-zigbee2mqtt-beginners-guide/ https://www.youtube.com/watch?v=s8rlvGDfp_I
Potem już sobie doczytam w dokumentacji, ale z natury jestem leniwy i potrzebuję zanęty na rozpęd ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ShortyLookMean:
Hmm, wygląda spoko. Nie zakładałem kupowania dedykowanego hardware, ale może... ( ͡° ͜ʖ ͡°) Potwierdź tylko czy dobrze widzę po szybkim zerknięciu w dokumentację:
To jest już kompletny core czyli bramka+GUI, nie wymaga neta (poza instalacją) oraz jest pół-otwartym systemem (nie open-source, ale przynajmniej nie jest vendor-locked) gadającym z różnymi urządzeniami?
  • Odpowiedz
@Aramil:
2. ja mam dongla od sonoffa, po pierwszych perypetiach* działa bez zarzutu (złego addona do zarządzania używałem), do tego na początku brakowało mi urządzeń stale podłączonych do sieci zigbee, prawie wszystko miałem na baterie
4. z żarówek mam tylko yeelight 1S (wifi), działają lokalnie - tylko najpierw trzeba podłączyć do aplikacji od siajomi, z którą ostatnio miałem problemy, więc w sumie nie wiem czy polecam
7. coś na mmWave,
  • Odpowiedz
Jak myślisz o tym na poważnie i chcesz mieć bezproblemowy koordynator to na grupach polecają SLZB-06. Droższy, ale zasięg lepszy, możliwość podłączenia przez PoE, wifi, lub usb do wyboru. Koordynator ma fajne GUI do konfiguracji, może działać jako router. Dobrze integruje się z HA i z2m.
Mój będzie u mnie jutro to mogę dac znać jak pierwsze wrażenia.
  • Odpowiedz
  • 0
SLZB-06

Z tego co widzę, wspiera zarówno Zigbee 3 jak i Thread. Podejrzewam, że nie bo nigdzie się nie chwalą, a to chyba w ogóle osobne wersje FW. Ale w związku z tym pytanie: Czy da się oba te protokoły odpalić jednocześnie?
@Qutaphone:
  • Odpowiedz
@Aramil Z tego co udało mi się wyczytać, można wybrać w opcjach na jakim protokle ma pracować, nie polecają uruchamiania 2 protokołów na raz, więc chyba można. Sprawdzę dzisiaj czy da się włączyć obydwa. Napewno thread jak widzisz jest dopiero fazie rozwoju. Napewno pracują nad matter over Ethernet.
Qutaphone - @Aramil Z tego co udało mi się wyczytać, można wybrać w opcjach na jakim ...

źródło: temp_file5536155029406989544

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Qutaphone: To będę wdzięczny za info po testach. Choć na tą chwilę składam się do kupienia Sonoffa tak czy owak. Do mieszkania i tak starczy spokojnie.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie zakładałem kupowania dedykowanego hardware

Dedykowanego hardware w sensie gotowych zestawów "host+bramka+soft", kompa mam, thina ewentualnie będę kupował kiedy indziej. Samą "kartę sieciową" trzeba kupić tak czy owak

Zigbee z założenia jest lokalne. (...) Bodajże Tuya wymaga połączenia z internetem.

I dokładnie to miałem na myśli. Zigbee jest lokalne, ale to czy tamto wymaga neta. Sami twórcy rozwiązania "full offline" piszą, że zalecają połączenie z chmurą. A tu założenie jest takie, że system mogę
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean Rzeczywiście są tam dwa chipy i trzeba je flashowac, ale dzieje się to automatycznie. Przełączasz na matter, pyta czy napewno i flashuje. Wracasz na zigbee, flashuje w drugą stronę. Jak dla mnie bardzo bezproblemowy. Podłączyłem go sobie narazie w pokoju na środku mieszkania na jakiejś starej ładowarce po Wi-Fi. Instalacja w HA przebiegła szybko i bezproblemowo. Fajne dopracowane GUI. Nie wiem czego chcieć więcej. Po opiniach na grupach, to sprzęt
  • Odpowiedz