Wpis z mikrobloga

Czy warto pisać do rekruterów na LinkedIn z pytaniem o wolne miejsca?

Szukam nowej pracy, wysyłam CV na pracuj.pl i No Fluff Jobs, ale odzew prawie zerowy. Kończę studia inż, pracuję ponad 2,5 roku w IT, ale nie mam szans na rozwój w obecnej firmie i nie chcę do końca życia zarabiać minimalnej instalując ludziom Adobe Reader i drukarki (tak jak teraz).

#pracbaza #pracait #szukampracy #linkedin #praca
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@_lorem_ipsum_ Nic takiego nie trzeba robić, dobrze mieć jakieś znajomych z branży w znajomych, to będzie wyskakiwało rekruterom, że macie wspólne kontakty. Jak miałem niedużo doświadczenia, to też była posucha, to 2,5 roku przed obroną i tak pewnie cię kwalifikuje do kogoś z poziomu juniora, ale nie jestem zbytnio obeznany w tej branży. Z tego co widzę, to ludzie kończący studia wrzucają swoje zdjęcie z dyplomem linkujac uczelnię i pisząc coś
  • Odpowiedz
@_lorem_ipsum_: Jak nic nie zrobisz nie dowiesz sie. Pisz, pytaj, im masz bardziej pusty profil tym mniejsza szansa, ze wyskocza ale rekruterzy przeciez wystawiaja rozne ogloszenia, moze jakies w przyszlosci bedzie i sie odezwie albo ty zauwazysz na profilu i bedziesz mogl bezposrednio napisac zamiast wysylac zaproszenie.
Studiujesz, pracujesz czyli co robisz, co potrafisz? Jesli nie uczysz sie nowych rzeczy czy nie poprawiasz umiejetnosci ktore juz masz to nic lepszego
  • Odpowiedz
@vateras131: Wydaje mi się (ale nie jestem pewien), że dużo firm nie aktualizuje na bieżąco swoich stron z ofertami pracy. Przykład na mojej osobie: wysyłałem CV na email podany na stronie firmy i kilka dni później odpowiedź, że rekrutacja się skończyła 3 miesiące temu.
@Ksiega_dusz Nie jestem programistą.
@Desire22 Nie mam znajomych (,) Na uczelni teraz mało co się widujemy a i tak kontaktów
  • Odpowiedz
Ja bym na twoim miejscu wyszukiwał firmy i wysyłał cv przez ich formularze kontaktowe. Z pracuj czy linkedina pewnie mają taki spam, że ciężko to ogarnąć.

@vateras131: ale wiesz, ze to wszystko leci na jednego i tego samego maila praca@nazwafirmy.pl XD?
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Ciężko powiedzieć konkretnie co robię. Robię to co w danej chwili mi powiedzą. W CV wymieniłem: migracje serwerów, zarządzanie Microsoft 365, tworzenie reguł Active Directory, naprawa komputerów (wymiana zasilaczy, płyt głównych), konfiguracja platform wirtualizacyjnych (Vmware, HyperV), zarządzanie stacjami roboczymi, konfiguracja routerów i switchy.

Oprócz tego czego nie napisałem w CV a robię to: inwentaryzacja sprzętu, tworzenie dokumentacji, migracje stacji roboczych, naprawa jakiś gówien typu "nie działa i wyszukiwanie w
  • Odpowiedz