Wpis z mikrobloga

Eksperci, chcemy wybudowac dom. Dzialki juz szukamy, mamy na to gotowke, za 5 lat byśmy zaczęli budowę.

Zakładam, że mielibyśmy wtedy ok. 500 k gotówki jak nic po drodze się nie zapisuje. Mamy 2 mieszkania warte łącznie ok. 1100k.

Sprzedawać mieszkania i tak sobie postawić dom, czy mieszkania wynająć i kredyt na dom?

#nieruchomosci #inwestowanie #gielda #budowadomu
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CopyB: Nie wiadomo gdzie działka, gdzie mieszkania, czy macie dzieci, jakie macie dochody. Za mało informacji.

Ja bym na pewno sprzedał 1z2 mieszkań przy budowie domu, dobrał kredyt i zostawił mieszkanie w wojewódzkim na potencjalne dzieci albo mój powrót do miasta jak się zorientuję że dom pod miastem to syf jeśli nie mam też pracy poza miastem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer: 64 w Białym, ok. 64 nie pamiętam to powiatowe, ale na ten moment nie mogę go sprzedac... Pewnie ono jest mniej perspektywiczne ogólnie ale i tak warte ok. 300k dzisiaj bo to dobra lokalizacja w innej części kraju, z wynajmu ok. 1500 czy 2000 by dało. Nie jest to dużo ale zawsze. Edit: no i jeszcze chciałem je trzymać jakby trzeba było spieprzać ze wschodu bo wojna czy cus
  • Odpowiedz
No to zdecydowanie powiatowe do żyda i kupić za to działkę pod dom, mieszkanie w Białymstoku możesz trzymać, a jak uzbierasz kasę na wkład własny to od razu się kredytuj po same kule i szybko nadpłacaj z zarabianej gotówki.

ok. 64 nie pamiętam to powiatowe, ale na ten moment nie mogę go sprzedac...

Pewnie ono jest mniej perspektywiczne ogólnie ale i tak warte ok. 300k dzisiaj bo to dobra lokalizacja w innej części
  • Odpowiedz
  • 0
No to zdecydowanie powiatowe do żyda i kupić za to działkę pod dom, mieszkanie w Białymstoku możesz trzymać, a jak uzbierasz kasę na wkład własny to od razu się kredytuj po same kule i szybko nadpłacaj z zarabianej gotówki.

@PfefferWerfer: Na działkę mam gotówkę

Jak nie możesz sprzedać bo nie ma kupca to mam dla ciebie złą wiadomość, nie jest warte 300k ( ͡°
  • Odpowiedz
  • 0
64m w Białymstoku kosztuje teraz 800k? poziom cenowy Gdańska xd

@sezonowiec1: Teraz i więcej kosztuje nieraz, ja liczę dość spokojnie. Ale standard bardzo wysoki. Teraz to już po 11k za metra w Białym chcą za stare budownictwo nieraz...
  • Odpowiedz
  • 0
Kiedy ta osoba się stamtąd wyprowadzi? Czekasz aż umrze? Czy ma stanąć na nogi i je zwolnić? Jest to lekko inna sytuacja niż "mamy 2 mieszkania które możemy sprzedać" jak przedstawiłeś to na początku.

@PfefferWerfer: Zobacz byku co napisałem dokładnie :) Budowa by ruszyła za 5 lat. Do tego czasu już mieszkanie będzie wolne. Ale nie dziś.

Nie przeceniam, znam rynek, regularnie jeżdżę, wiem co mówię. W ciągu 5 lat nic się
  • Odpowiedz
tak sobie postawić dom, czy mieszkania wynająć i kredyt na dom?

@CopyB: Sprzedać jedno mieszkanie, kupić działkę, zacząć budowę i budować etapami. Środki, które byś zbierał przez te pięć lat przeznaczać na budowę. Po paru latach zdecudujesz co dalej, czy sprzedaż mieszkania i wynajem czegoś do czasu wprowadzenia czy kredyt na dokońcczenie i po przeprowadzce sprzedaż i spłata kredytu. Oczywiście to jest do obliczenia co się będzie bardziej opłacało. Ja
  • Odpowiedz
Zobacz byku co napisałem dokładnie :) Budowa by ruszyła za 5 lat. Do tego czasu już mieszkanie będzie wolne. Ale nie dziś.

Aktualne prognozy wskazują na coroczny deficyt 200-300 tys. mniej urodzeń niż zgonów co oznacza 1-1,5 mln ludzi mniej w kraju (i mieszkania po nich wracające na rynek).

Nie przeceniam, znam rynek, regularnie jeżdżę, wiem co mówię. W ciągu 5 lat nic się nie zepsuje - dalej to cholera wie ale wątpie.

Za
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer: tl:dr - w skrócie to w ogóle powinienem poczekać 5 lat i kupię dom za paczkę fajek bo nam ubędzie Polaków do zamieszkania. Nie no tak myślę, że niekoniecznie tak będzie. Przemyślę co robić ale z mieszkań wyskakiwać jak z gorącego kartofla to dla mnie brzmi już ekstremalnie - nawet jak wartość mieszkania kucnie to zawsze będą ludzie, którzy muszą wynająć w dobrej lokalizacji by pracować i tyle.
  • Odpowiedz
@CopyB:

tl:dr - w skrócie to w ogóle powinienem poczekać 5 lat i kupię dom za paczkę fajek bo nam ubędzie Polaków do zamieszkania

Nic takiego nie napisałem. Niepotrzebnie podnosisz to do absurdu. Polska powiatowa ma już za sobą szczyt płynności i sprzedać cokolwiek będzie tam coraz trudniej - czas gra na twoją niekorzyść i za 5 lat będziesz miał dużo trudniej wyjść z tego powiatowego niż z nieruchomości w Białymstoku
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer Czemu generalizujesz, jakby wszystkie powiatowe miejscowości za kilkadziesiąt lat miałyby nie istnieć i przetrwają ylio metropolie? Co jak pod takim miastem masz specjalne strefy ekonomiczne i parki zakładów produkcyjnych i magazynów? Dlaczego w takim wypadku ludzie mieliby dojeżdżać z miasta wojewódzkiego np. 1,5h jeśli mają fajne miasteczko zaraz pod pracą? Moim zdaniem nie ma co od razu generalizować. Masz przykładowo największy i najbardziej nowoczesny hub logistyczny Inpostu obok Piotrkowa Trybynalskiego.
  • Odpowiedz