Wpis z mikrobloga

Hop właśnie wrócił z plaży i pierwszy raz widział na własne oczy kwitnącą lilię piaskową (pankracjum nadmorskie). Nie jest to powszechny widok szczególnie o okresie kwitnienia, bo kwiaty utrzymują się tylko kilka dni. Roślina dość rzadka i pod ochroną.
W starożytnej Grecji kojarzona z boginią Afrodytą bo rośnie tylko i wyłącznie na piaszczystych plażach i jest wyjątkowo piękna.
#botanika #flora #rosliny
asdfghjkl - Hop właśnie wrócił z plaży i pierwszy raz widział na własne oczy kwitnącą...

źródło: IMG_8374

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Fevx jeśli rośnie po prostu w piachu to najpewniej to jest to. Niewiele jest roślin które są w stanie rosnąć w takich warunkach. Przy hotelu jednak myślę że została by ogrodzona dla ochrony przed turystami
  • Odpowiedz
  • 0
@asdfghjkl to może nie to, jak tam sobie myślę bo też piach wulkaniczny, Santorini, plaża czarna. Ale czytam na wiki że na Krecie całkiem nie rzadkie a to nie daleko. No zobaczę jutro :)
  • Odpowiedz
@asdfghjkl przypomina mi to lata młodości jak "zbierałem" kaktusy i mając ponad setkę reprezentantów tego gatunku jeden wypuścił kwiat. Była to jakby trąba. Czekałem kilka dni, wiedząc, że otwiera się tylko w nocy i jest otwarty do dwóch dni. Niezapomniane wrażenie.
  • Odpowiedz