Aktywne Wpisy
seratian +101
Masakra, moja dziewczyna wzięła kredyt na 100000 i przelała to jakiemuś oszustowi bo obiecał jej zyski z tego, przyznała się po miesiącu, zamknęła konto w swoim banku bo nie chcieli jej dac takiego kredytu i otworzyła w innym, bo tam jej dali, dała dostęp do konta temu gościowi hasła, piny, wszystko, skany dowodu osobistego, wszystko mu podała, chodzi po adwokatach i policji bo została oszukana.Teraz krzyk i lament bo będzie to musiała
bulba1605 +1134
Wczoraj jakiś Mirek napisał zdumiony post, że ludzie jeżdżą na wakacje i to dla nich normalne - to ja napiszę z drugiej strony: za to będę wdzięczna mojemu ojcu do końca życia. Mama jest skąpa i było jej szkoda kasy, ale tata zawsze dbał, żebym w wakacje pojechała gdzieś za granicę na kolonie - mówił, że nie wiadomo jak mi się życie ułoży, więc póki ich było stać, chciał żebym coś zobaczyła.
W międzyczasie ex-pracodawca w mojej sprawie dokonał:
1. Wycieku danych mojej osoby (potwierdzone i zgłoszone do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych)
2. Kontakt ze mną z pominięciem mojego pełnomocnika procesowego (trwa postępowanie przed Okręgową Radą Adwokacką w jego sprawie)
3. Szyderczo wypowiadać się na mój temat publicznie
5. Powołał na świadków członków Rady Nadzorczej, których nigdy nie widziałem na oczy
6. Nazwać mnie publicznie niebezpiecznym i takim o niejasnych intencjach (na spotkaniu Rady Nadzorczej, do protokołu)
7. Utworzyć dokumenty i procedury, o które prosiłem od półtorej roku (dziwnym trafem można to zrobić w miesiąc :) )
8. Jako ugodę zaproponował 1/2 tego co żądam w pozwie w sądzie pracy (zgodnie z prawem, żądam wynagrodzenia za miesięczny okres wypowiedzenia) i w odpowiedzi na pozew użyć sformułowania "powód nie wykazuje chęci zawarcia ugody".
9. W ogóle się nie odniósł w odpowiedzi na pozew w zakresie: nadgodzin, procedur, mobingu, braku aktualnych badań lekarskich, braku rozliczalności czasu pracy).
Nie ma punktu 4.
Otwieram autorski tag: #zwolnicinsystem , bo sądzę, że to się nie skończy na najbliższej rozprawie
Taguję: #prawo #prawopracy #pracbaza
@bycjaktommyleejones: Dzięki!
@insystem: w 2013 roku podpisałem umowę na internet z firma na "N". Po 3 miesiącach zerwałem umowę z powodu braku internetu (nie położyli nawet kabla xD). W odpowiedzi dostałem rachunek za internet za 3 miesiące. Ponieważ zapłaciłem za tyle, ile korzystałem (czyli 0), dostałem w 2014 roku wezwanie do sądu. W trakcie rozprawy coś tam nagłego wypadło w sądzie i miał
@insystem: Pamiętaj, żeby mieć dowody na to, że świadectwo pracy z art 54 skutecznie uniemożliwiało Ci podjęcie nowej pracy. Możesz sobie załatwić nawet jakiegoś słupa z działu HR jakiejś firmy, który będzie twierdził, że Twoja kandydatura została odrzucona z powodu informacji nt. rozwiązania umowy z winy pracownika. Pan Janusz jeszcze będzie musiał Ci trochę dołożyć ze
@buonaparte: pracodawca może. Pelnomocnik (prawnik) procesowy nie. Zabrania mu tego kodeks etyki zawodowej, w tym wypadku adwokackiej.
@Adams_GA: żaden problem, chociażby dlatego, że w normalnym okresie wypowiedzenia byłbym do końca sierpnia. Więc prawie 2 miesiące, a tak 3 lipca przestałem pracować. Więc chociażby miesiąc dłużej bym otrzymywał wynagrodzenie.
@Adams_GA: Jest na to notatka wewnętrzna działu prawnego.
Poza tym, po wygranej sprawie chcę dochodzić z 361 par 2 kc, bo utraciłem korzyści.
1. nie jestem pazerny,
2. niezależnie czy szkoda została wyrządzona celowo czy nie - została wyrządzona
oraz w tej sytuacji zależy mi tylko na wytknięciu winy Prezesa i ex-pracodawcy. Teraz jestem w bojowym nastroju, ale sądzę, że za jakiś czas jak sprawa się trochę uspokoi to pewnie to co wynika z samego odszkodowania z kodeksu pracy wystarczy. Ale teraz nie mam ochoty się tym zajmować, bo układam
@insystem: no właśnie zależy, bo jak nie została wyrządzona celowo, to art. 415 nie ma zastosowania i nic ponad KP nie uzyskasz. To piszę od dwóch dni, a ty się ze mna kłócisz nie wiem o co.