Aktywne Wpisy
WezelGordyjski +339
#marszniepodleglosci
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
amozetoostatniraz +238
Ale dzisiaj antypolaków d--a piecze, że ktoś sobie idzie z polską flagą w polskie święto XD . Wy tylko z tęczową albo z ukraińską byście chodzili xd
#marszniepodleglosci
#marszniepodleglosci
pracuje juz sobie tutaj jakies 5 miesiecy - kasa spoko, robota tez (aczkolwiek to pojecie wzgledne - sama robota mnie mega nudzi, bo mam wrazenie, jakbym sie cofal w rozwoju + jestem kontraktorem, wiec ograniczone uprawnienia), ale podejscie korporacyjne maja, wiec kazda zmiana to x miesiecy oczekiwania. niby firma zadowolona, byly jakies plany zeby moze mnie nawet przejeli za jakis czas, ale maja troche mentalnosc taka, ze jak cos dziala, to nie ma sensu tego zmieniac (nawet moj przelozony mi powiedizal, ze w firmie jest duzo boomerów ( ͡° ͜ʖ ͡°))
takze przymierzam sie do zmiany za jakis czas na devopsa i zastanawiam sie, co moglbym zrobic, zeby zmaksymalizowac swoje szanse w rekrutacji jako osoba, bez realnego doswiadzcenia (no moze cos w dockerze sobie klikalem w poprzedniej pracy i w gcp troche klikalem) w pracy devopsa i bez praktycznej znajomosci narzedzi devopsowych. poza sama nauka i obeznaniem sie z samymi cloud-providerami typu aws/azure (bo z tego co widze, to na gcp raczej male parcie jest) i praktyczna nauka najczesciej wymienianych narzedzi ci/cd w ogloszeniach (pewnie jakies laby se porobie) zastanawialem sie, nad stworzeniem pewnego rodzaju projektu, ktory bylby jakas moja "praktyczną" wizytówką w trakcie rozmowy.
tylko zaczalem sie zastanawiac - czy takie cos ma sens? wiem, ze w przypadku deweloperów, portfolio mega duzo daje, ale zastanawiam sie, czy w przypadku devopsa, jest sens tworzyc takie pojedyncze "portfolio" (o ile to tak mozna nazwac?). cos na zasadzie postawienia kilku maszyn z terraforma, stworzenie jakiegos ci/cd, do tego postawic jakas prosta strone w pythonie i dodac do tego monitoring. nie wiem tez jak moglbym to zaprezentowac, bo raczej nie bede wystawial tego wszystkiego na swiat (no chyba, ze podanie kredek dostępowych, ewentualnie przedstawienie samego projektu w trakcie samej rozmowy technicznej).
po co? a no po to, zeby zwiekszyc swoje szanse na:
1. dostanie roboty jako devops
2. mozliwosc zawolania o troche wiekszy hajs
nie licze na to, ze startujac na devopsa, dostane tyle samo co teraz (16-17k b2b) ale fajnie byloby sie chociaz troche zblizyc do tego
#programista15k #pracbaza #pracait
gita jako tako ogarniam, bo
@lukasz3123: DevOps to nie robota.
tak, wiem ze devops to jest metodyka - ale kazdy ktory to czyta na pewno zrozumie, wiec mogles sobie darowac
@lukasz3123: dla juniorów wszedzie jest cieżko
Ogólnie jeżeli chodzi o "devops" to tak naprawdę masz do wyboru dwie ścieżki.
Pierwsza to administrator chmury. Tutaj jest potrzebna wiedza o tym jak działa chmura, jakie masz usługi. Tak naprawdę minimum to sieci, wirtualki,
Tyle to senior programista robi na projekcie
co do devopsa/administratora apki - widzialem wlasnie ogloszenia z tego i z tego i