Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, jeżeli sprzedający (os. Prywatna) wysyła kurierem towar docelowo mieszczący się w dużej skrytce paczkomatu, po zapakowaniu robi przesadnie duży, że nawet punkt typu żabka go nie przyjmuje to chargeback jest zasadny? Sprzedający odgraża się, że jak paczka do niego wróci to mi kasy nie zwróci.
#allegro #olx
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AbyssWatcher2137 Sprzedający zabezpieczył swój towar jak najlepiej umiał. Niech zgadnę: gdyby tego nie zrobił, ale towar w skrytce okazałby się uszkodzony to pewnie nie wziął byś za to odpowiedzialności, prawda? Ale wymagasz, by sprzedający ryzykował, bo Tobie tak wygodnie?
  • Odpowiedz
@AbyssWatcher2137 sprzedający z jakiegoś powodu wysłał większą i zapewne odpowiednio zabezpieczoną przesyłkę na przypadek rzucania nią, czy możliwych uszkodzeń podczas transportu i obchodzenia się z nią. Jeżeli to jest jakaś delikatna rzecz lub wrażliwa na mechaniczne uszkodzenia typu rzucanie paczką, to powinieneś być wdzięczny za takie zapakowanie. Już słyszałem od osób zajmujących się segregowaniem przesyłek co czasami się tam dzieje...
  • Odpowiedz
@AbyssWatcher2137: jak dla mnie to zależy od produktu w środku, jeżeli rzeczywiście jest to coś delikatnego, szkło, porcelana to warto to zapakować "z zapasem". Też zależy jak duży produkt zapakował, bo jeżeli jest to 60-70% kartonu to normalka, jeżeli 20-30% to trochę przesadził. Kurierzy rzucają paczkami, nierzadko leży na niej kolejnych 6-8 paczek, z czego mogą ważyć po 20kg, dlatego nie warto wrzucać rzeczy do kartonu na styk.
  • Odpowiedz
@AbyssWatcher2137 Możesz sobie próbować sprowadzać to do absurdu, ale nie zmienia to faktu, że szukasz dziury w całym. Po prostu nie masz racji( ͡º ͜ʖ͡º)
A gdyby Amazon uznał, że zasadnym ekonomicznie jest wysyłanie długopisu nawet tirem, to by tak robił ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@AbyssWatcher2137: Jak ci kasy nie zwróci, to wtedy chargeback jest zasadny. On conajwyżej może sobie rościć zwrot kosztow wysyłki. Tylko kurcze, przecież kurier (nawet jeśli trochę droższy), to jest lepsza opcja niż paczkomat czy inna żabka. Nie możesz odebrać w danym czasie czy po prostu chcesz nie odebrać tak dla zasady?
  • Odpowiedz