Wpis z mikrobloga

Jestem w trakcie czytania książki "Droga Samuraja" i już na starcie mogę z czystym sumieniem napisać, że jest ona fantastyczna!
Ale chciałbym Wam przekazać jeden cytat z tej książki. Filozof Alan Watts pisał: "Jeśli przyjrzymy się głęboko stylom życia takim jak buddyzm, nie znajdziemy tam ani filozofii, ani religii, jak są one rozumiane na Zachodzie. Znajdujemy coś, co bardziej przypomina psychoterapię."
A sam Budda przez wielu (w tym także mnie) jest uważany za pierwszego psychologa stąpającego po tej planecie. (...) Ponieważ Buddyzm można uznać za podejście psychologiczne zorientowane na dobrostan jednostki i całkowicie zgodne z nowoczesną psychologię naukową.

Muszę Wam powiedzieć zupełnie szczerze, że dla mnie buddyzm, a zwłaszcza buddyzm zen, jest prawdziwą skarbnicą wiedzy, zdrowym rozsądkiem i mądrym spojrzeniem na ludzkie życie.

#buddyzm #zen #filozofia #cytatywielkichludzi #religia #depresja #samotnosc
rubingramrap99 - Jestem w trakcie czytania książki "Droga Samuraja" i już na starcie ...

źródło: 458605408_2571598833023178_8940151246841048382_n

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rubingramrap99: w tamtych czasach dla tamtych ludzi religia, filozofia, nauka i magia mieszały się tak często że był uznawana za jedną rzecz.
Nie znam się za bardzo na Zen ale wydaje mi się że w kulturze europejskiej podobne treści znajdziemy w stoicyzmie.
  • Odpowiedz