Wpis z mikrobloga

#informatyka #komputery

Siema.
mam problem z komputerem, mianowicie chodzi o gry które wywala do pulpitu. wymieniłem juz dysk i karte graficzna na nowa niestety nie pomoglo. wiec teraz przyszla pora na testy Pamieci RAM. Zrobiłem test programem memtest86 który wykrył 1 błąd podczas testów. Zna sie ktoś na tym programie i podpowie czy któraś kość jest wadliwa czy moze to płyta główna. Dołączam screen z Testu RAM
Detoks94 - #informatyka #komputery 

Siema.
mam problem z komputerem, mianowicie chod...

źródło: Zrzut ekranu 2024-09-24 053440

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Detoks94: Dobra zostaw. Idź zostawić kilka cebulionów w serwise.
Masz 4 sloty RAM na płycie i 2 kości pamięci. Wykryto błąd i teraz diagnostyka czy uszkodzona jest kość czy gniazdo (slot). Należy kości przełożyć do wolnych slotów lub zamienic miejscami. Jest błąd wyskoczy w tym samym slocie - wina płyty głownej jeśli w innym kość jest uszkodzona. No chyba prościej się nie da...
Jeszcze sobie zaznacz którą kośc do którego
  • Odpowiedz
  • 1
@Franzowaty: komputer był już w 3 serwisach. Pierwszy nie zrobił nic. Drugi walczył z nim po czym powiedzieli żeby zareklamować dysk, dostałem nowy ale to nic nie dało. Ostatni był x-kom w którym były kupione wszystkie części. Zdiagnozował źle działająca kartę graficzne która wymienili na nową. Nic to nie dało, więc postanowiłem sam szukać już problemu.
  • Odpowiedz
@Detoks94: BTW jeśli masz farta i slot jest uszkodzony to kości powinny działać poprawnie w pozostałych wolnych slotach - rozwiązanie bezkosztowe. Jeśli wina kości, to zawsze możesz pojedynczo wkładac i testować aby sprawdzić która. 8GB kości nie sa teraz dorgie na rynku więc wymiana nie będzie kosztowna.
  • Odpowiedz
@Detoks94: Biorąc pod uwagę że masz chyba najgorsze możliwe combo - czyli wszystkie główne części od AMD to trudno powiedzieć. Ja wiem, że miałem identyczny problem w czasie covida kiedy kupiłem ryzena 5 3600 i RX 6700 XT. Komp kupiony w całości w X-KOMIE. Kiedy zobaczyłem, że gry, w które grałem regularnie przez ostatnie 10 lat i wiem, że są w 100% stabilne, teraz nagle zaczęły mi w randomowych momentach
  • Odpowiedz
@Detoks94: To jest bardziej wina gównianych sterowników od AMD, a nie ramu czy czegokolwiek innego. Spróbuj użyć starszych wersji sterowników i zainstaluj czysty sterownik, bez żadnego AMD Adrenaline. Wtedy potestuj i zobacz czy jest ok.
  • Odpowiedz
  • 0
@olokynsims: Ten komputer nie przestaje mnie zaskakiwać. Zamieniłem kości miejscami, z potu 2 do 4 i z 4 do 2 puściłem jeszcze raz test który ku mojemu zdziwieniu nie pokazał żadnego błędu i przeszedł pozytywnie. Muszę potestowac inne gry bo zauważyłem że COD wywala zawsze w tym samym momencie. Odpalam deathmatch i zawsze wywala chwilę po zakończeniu pierwszego meczu więc to chyba nie będzie wina sprzętu a coś z plikami
  • Odpowiedz