Wpis z mikrobloga

Piękne ujęcie jak to władza dba o swoje interesy. Wrocławskie osiedle Słoneczne Stabłowice musiało przez całą dobę kryzysu powodziowego patrzeć jak 1000 żołnierzy i strażaków + mieszkańcy Marszowic, budują silnie umocnione wały (po lewej) dla małej wioski i kilku osiedli bogatych ludzi, żyjących w drogich domkach jednorodzinnych. Tymczasem po prawej żyje około 7 tysięcy ludzi w blokach, którzy dla władz byli mniej istotni niż te kilkaset po lewej. Dopiero po zaangażowaniu mediów i nagłośnieniu sprawy, następnego dnia przyjechało wojsko i zaopatrzenie z miasta. Przez kilka dwa dni mieszkańcy sami budowali zapory z piasku i worków, które kupili na własny koszt.

NIe umniejszam roli jaką wojsko odegrało pomagając temu osiedlu, bo odwalili kawał dobrej roboty, ale obraz sam za siebie wiele mówi (patrząc na jakość umocnień). Na drugi dzień, gdy woda już zbliżała się do granicy wałów, wojsko mogło juz tylko kontynuować rozbudowę amatorskich wałów obronnych.

Cytując klasyka: "Mój ból jest większy niż Twój"...

https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/po-tej-wypowiedzi-urzednika-mieszkanka-wybuchla-nie-mamy-nic-od-was/6fl6bsj,79cfc278
https://niezalezna.pl/polska/zabezpieczyli-marszowice-o-pozostalych-osiedlach-wroclawia-zapomnieli-mieszkancy-do-wladz-nie-mamy-zadnej/526970

A tu kto mieszka w okolicy Marszowic:
https://gazetawroclawska.pl/oto-osiedle-na-ktorym-mieszka-wroclawska-wladza/ar/694889?mibextid=xfxF2i

#wroclaw #powodz #polska
St_Atheist - Piękne ujęcie jak to władza dba o swoje interesy. Wrocławskie osiedle Sł...

źródło: e4LlaOOJbN

Pobierz
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@St_Atheist: w takich budynkach mieszka plebs? To mieszkania pewnie 25-35k za metr Odklejony jesteś? Widziałeś kiedyś jak plebs mieszka? To ja mieszkam z bloku z wielkiej płyty to pewnie jestem glizdą i robakiem wg Ciebie xD niezła manipulacja i gra na emocjach.
A co do działań przeciwpowodziowych to już inna bajka.
  • Odpowiedz
@St_Atheist: @ifnot a kto to się na terenach zalewowych wybudował i wykupił mieszkania za półdarmo? Zalanie mają wliczone w cenę nieruchomości, nie będzie się reszta społeczeństwa składać na ich brak rozumu. Pisałem o tej sytuacji już wczoraj ifnocie i jak możesz to daj mi spokój i mnie nie wołaj, bo mam ciekawsze zajęcia od tych twoich bzdur
https://wykop.pl/wpis/78205953/wgl-rozwala-mnie-to-ze-ludzie-oczekuja-ze-sluzby-b#273291701
@Darek08 0
Do tego to nie jest teren zalewowy wlaśnie.

@Zabi96: to nie są tereny zalewowe, kolejny

@Zabi96 @Darth_Gohan: @duron1802 nie ma co zakłamywać rzeczywistości, to są tereny powodziowe. Osiedle malownicze jest poza ich zasięgiem
  • Odpowiedz
@St_Atheist a jak ktoś na Mirko wspominał że ludzie w 97 nie chcieli się zgodzić na wysadzenie wałów, żeby, zalało ich wioski zamiast Wrocławia to była jazda, że debile.

Chłop na wsi i jego kurnik ma w dupie taki interes, że ma poświęcić swój dom i swoje kury, żeby jakiś "pan z miasta" nie miał wody na parterze w bloku.

Ogólnie to tu przykra sprawa, tylko ciekawe, czy gdyby podzielili się
  • Odpowiedz
Przez kilka dwa dni mieszkańcy sami budowali zapory z piasku i worków, które kupili na własny koszt.

@St_Atheist: to bardzo heroiczne z ich strony, ale te zapory niech już zostawią, na terenach powodziowych jeszcze nieraz im się przydadzą
  • Odpowiedz
@St_Atheist: mamy 2021rok? A wiesz że w 2005 takie mieszkania mogły kosztować nawet 3k za metr? Nie zmienia to faktu, że mamy 2024 gdzie mieszkania są bardzo drogie i te pokazane na zdjęciu na pewno nie są 8k za metr. Właśnie przez te 3 lata mieszkania sporo podrożały w stosunku do roku 2021. Reasumując, posiadać takie mieszkanie obecnie np. w 50 metrach to z pewnością nie oznaka plebsu nawet jeśli
  • Odpowiedz
@St_Atheist: zapamiętajcie i rozliczcie prezydenta z tego, ale Wrocław równiebsprawnie wybiera polityków co Niemcy i Rosjanie, więc nie spodziewam się realnych zmian.
  • Odpowiedz
Tym pomożemy i służba jest super, a tamci niech se sami radzą, bo to cymbały, glupole, nieludzie.

@ifnot: No sprowadźmy dyskusję do tego. Oczywiście reszty wątku nie przeczytasz a na resztę argumentu nie zwrócisz uwagi. Różnica w priorytecie budowy wałów mogła wynikać z różnicy w wysokości obu stron, gdzie nawet 1 metr to duża różnica. Zakaz lotów dronem wynika z tego, że latają drony służb po okolicy jak już ktoś wspominał.
  • Odpowiedz
@St_Atheist: Widzisz, po prawej masz osiedle które wybudowano za wałem powodziowym a po lewej osiedle domków przy ktorym rzeka się wzięła i wyrosła, poszmodowani :<
  • Odpowiedz
@St_Atheist: na zdjęciu wygląda to tak jakby stablowic miały wyższą linie brzegową niż marszowice
Jeśli tak, to nic dziwnego, że najpierw zaczęli zabezpieczać niższy brzeg.
  • Odpowiedz
@St_Atheist: każdy który nie odebrał tej informacji niemal automatycznie krytycznie i nie podejrzewał że to fejk albo co najmniej mocna dezinformacja powinien zrzec się praw obywatelskich. Żyjemy w czasach w których trzeba udowodnić że ma się to iq powyżej 120.
  • Odpowiedz
@St_Atheist: po stronie Marszowic jest wał, który trzeba umocnić, żeby nie przeciekał. Wygląda to lepiej po lewej stronie bo tam trzeba było zastosować inne wzmocnienie niż po stronie Stabłowic.
A zakaz lotu dronami ponoć wprowadzono przez helikoptery które tam latają (tak, to jest normalne). Zakaz lotu dronami nie wprowadza miasto tylko PAŻP.

Wziąłeś to pod uwage pisząc ten post czy tak trochę z czapy sobie napisałeś?
  • Odpowiedz
@St_Atheist: Czy zdajesz sobie sprawę, że duchy, zjawiska paranormalne, życie po śmierci, kryptydy są faktem? Że nikt nie żyje raz i nie masz na to absolutnie ŻADNYCH dowodów ani praw fizyki? Że nie ma wiecznego niebytu po śmierci bo nic nie trwa wiecznie, nawet śmierć ani nie ma stanów permanentnych? Że zmarli dali nam znaki i, że Architekt, Kreator Matrixa istnieje? Czy zdajesz sobie z tego sprawę.
( ͡°
  • Odpowiedz